Ο υπ. Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας απαντά στον Τραμπ για τον OPEC: «Είμαστε χαλαροί»

Ο υπ. Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας απαντά στον Τραμπ για τον OPEC: «Είμαστε χαλαροί»

Τη δική του απάντηση δίνει ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Χαλίντ αλ Φάλιχ στον αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος με ένα και μόνο tweet κατάφερε να προκαλέσει την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε προ ολίγων ημερών στους παραγωγούς του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) να «χαλαρώσουν», καθώς οι τιμές του πετρελαίου είναι πολύ υψηλές.

«Οι τιμές πετρελαίου αυξάνονται πάρα πολύ. ΟΠΕΚ, παρακαλώ ηρεμήστε και πάρτε το χαλαρά. Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει μια αύξηση τιμών - Εύθραυστον!», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter, με τα αποτελέσματα να είναι μάλλον άμεσα.

Ο Σαουδάραβας υπουργός απάντησε στον Τραμπ ότι ο OPEC υιοθετεί μια μετρημένη προσέγγιση για τις τιμές του πετρελαίου. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το tweet του Αμερικανού προέδρου απάντησε χαρακτηριστικά ότι: «Οι 25 χώρες του Οργανισμού ακολουθούν μια πολύ αργή και μετρημένη προσέγγιση. Όπως αποδείχθηκε και στο δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, μας ενδιαφέρει η σταθερότητα της αγοράς κατά πρώτο και κύριο λόγο».

«Ακούμε τον αξιότιμο πρόεδρο και ακούμε την ανησυχία του για τους καταναλωτές και βεβαιώνουμε σε όλους, είτε πρόκειται για αυτόν είτε για ηγέτες αναπτυσσόμενων χωρών, ότι είμαστε εξίσου επικεντρωμένοι στα συμφέροντα της παγκόσμιας οικονομίας και των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο», συμπλήρωσε ξεκαθαρίζοντας πώς λαμβάνουν υπόψιν τα αιτήματα του Ντόναλντ Τραμπ.

Το αργό πετρέλαιο WTI ενισχύεται σήμερα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές κατά 0,6% και κυμαίνεται στα 56,61 δολάρια ανά βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το brent αυξάνεται κατά 0,7% στα 65,80 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί περίπου 20% τη φετινή χρονιά μετά από τη μείωση παραγωγής του OPEC και τις αμερικανικές κυρώσεις στις εξαγωγές από το Ιράν και τη Βενεζουέλα.