Ο Τραμπ της «εργατικής τάξης» της Πενσυλβάνια και ο Μπάιντεν από το «αστικό» Σκράντον

Ο Τραμπ της «εργατικής τάξης» της Πενσυλβάνια και ο Μπάιντεν από το «αστικό» Σκράντον

Παρότι ο Τζο Μπάιντεν είναι γέννημα θρέμμα του Σκραντον της Πενσυλβάνια και ο Ντόναλντ Τραμπ της Νέας Υόρκης φαίνεται πως ο πρόεδρος προσπαθεί πάση θυσία να προβάλλει εαυτόν ως υπερασπιστή της εργατικής τάξης της πολιτείας αυτής, σε βαθμό που νομίζει κανείς ότι γεννήθηκε εκεί.

Αυτή τη στιγμή, η Πενσυλβάνια μοιάζει με τη πιο σημαντική πολιτεία των εκλογών του 2020. Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ιστοσελίδας FiveThirtyEight, η πολιτεία αυτή των ΗΠΑ είναι μακράν εκείνη η πολιτεία που μπορεί να δώσει είτε στον Πρόεδρο Τραμπ είτε στον Τζο Μπάιντεν το εκλεκτορικό κολέγιο. Η Πενσυλβάνια είναι τόσο σημαντική που δίνει στον Τραμπ πιθανότητα 2% να κερδίσει την προεδρία εάν χάσει την πολιτεία - και 30% στον Μπάιντεν πιθανότητα νίκης, αν χάσει την πατρογονική του εστία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016 έγινε ο πρώτος υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που κέρδισε την εν λόγω πολιτεία μετά τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο το 1988. Αυτό γιατί, άνω του 55% του πληθυσμού της Πενσυλβάνια οι οποίοι είναι λευκοί χωρίς πτυχίο και δήλωναν εκ παραδόσεως Δημοκρατικοί, ψήφισαν εν τέλει τον σημερινό πρόεδρο.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι με το πέρασμα των χρόνων, η συμμετοχή τους στα εργατικά συνδικάτα τα οποία συνδέονται με τους Δημοκρατικούς έπεσε από 30% το 1988 στο 12% το 2016. Σε μεγάλο βαθμό, ρόλο σε αυτό έπαιξε η αποβιομηχάνιση της περιοχής, γεγονός που προσπαθεί με κάθε ευκαιρία να εκμεταλλευτεί ο Τραμπ. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε οτι κατηγορεί για τις απώλειες θέσεων εργασίας και τα εργοστάσια που έκλεισαν την παγκοσμιοποίηση, και κατ' επέκταση τον Μπάιντεν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διεξήγαγε μάλιστα τρεις συγκεντρώσεις σε διαφορετικές πόλεις την Δευτέρα, αγνοώντας ασφαλώς και τον κορονοϊό. Το ίδιο έκαναν και αρκετοί από τους ψηφοφόρους του που είχαν συγκεντρωθεί  δεν είχαν  πάρει κανένα μέτρο προστασίας, ούτε μάσκες φορούσαν και φυσικά ούτε αποστάσεις κρατούσαν, με τον Τραμπ να λέει "Αν κερδίσουμε εδώ, τελείωσε. Κερδίσαμε".

Αυτή τη στιγμή ο Τζο Μπάιντεν φέρεται να έχει προβάδισμα της τάξης του 5,7% κατά μέσο όρο, την ώρα που η τελευταία δημοσκόπηση της τοπικής εφημερίδας Morning Call έδινε 7% διαφορά υπέρ του πρώην αντιπροέδρου. Ακόμα και έτσι όμως κανείς δεν είναι σίγουρος οτι αυτό θα του εξασφαλίσει τη νίκη, με δεδομένο ότι το 2016 η Χίλαρι Κλίντον προηγούνταν με 3,7% στην τελευταία δημοσκόπηση, μόνο και μόνο για να ηττηθεί με 0,7%. 

Το σίγουρο είναι οτι την 3η Νοεμβρίου το σύνολο της Αμερικής θα έχει στραμμένα τα μάτια του στην πολιτεία της λεγόμενης ζώνης της "σκουριάς", περιμένοντας το αποτέλεσμα της τελικής καταμέτρησης.