Ο Τραμπ θέλει να παρατείνει την κράτηση ορισμένων αιτούντων άσυλο

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, 10:39
-A +A
Ο Τραμπ θέλει να παρατείνει την κράτηση ορισμένων αιτούντων άσυλο

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να παρατείνει την κράτηση των μεταναστών που διέσχισαν παράνομα τα σύνορα με το Μεξικό για να εισέλθουν στις ΗΠΑ έως ότου εξεταστεί το αίτημά τους για την χορήγηση ασύλου, μια διαδικασία η οποία μπορεί να χρειαστεί μήνες ή ακόμη και χρόνια, γράφουν οι New York Times, προκαλώντας ανησυχία στις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ACLU, η ισχυρή οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών, δεσμεύτηκε να προσφύγει κατά της απόφασης αυτής στη δικαιοσύνη.

«Το Σύνταγμά μας δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να κρατεί τους αιτούντες άσυλο εκτός μιας τακτικής εφαρμογής του νόμου», επικρίνει στο Twitter η ACLU.

Η οργάνωση αυτή αναφέρεται σε μια περίπλοκη απόφαση, την οποία ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης χθες Τρίτη το βράδυ, η οποία στηρίζεται σε μια συγκεκριμένη περίπτωση.

Για την Τζούντι Ραμπίνοβιτς, ειδικό στα θέματα δικαιωμάτων των μεταναστών στην Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), η κυβέρνηση θέλει με αυτόν τον τρόπο «να στείλει ένα μήνυμα» στους αιτούντες άσυλο, προειδοποιώντας τους ότι «θα τεθούν υπό κράτηση». «Είναι πραγματικά αισχρό», σημειώνει στις δηλώσεις της, τις οποίες επικαλείται η New York Times.

Μια πολιτική αυτού του είδους, η οποία θα τεθεί σε ισχύ σε τρεις μήνες, έχει στόχο να τιμηθεί η υπόσχεση του Ντόναλντ Τραμπ να δώσει τέλος στην πρακτική «συλλαμβάνω και αφήνω ελεύθερο», την οποία έχει επικρίνει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μέχρι στιγμής αυτοί που ζητούν άσυλο και συλλαμβάνονται στο αμερικανικό έδαφος μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν για την εξέταση της υπόθεσής τους, μια διαδικασία η οποία μπορεί να χρειαστεί αρκετούς μήνες ή ακόμη αρκετά χρόνια, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.

Με την εφαρμογή μιας πολιτικής αυτού του είδους, δεν θα μπορούν πλέον οι μετανάστες να αφήνονται ελεύθεροι με εγγύηση, σύμφωνα με την εφημερίδα, καθώς η διαδικασία αυτή δεν θα αφορά τους μετανάστες που θα καταθέτουν αίτημα για τη χορήγηση ασύλου στα νόμιμα σημεία εισόδου στα σύνορα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αναγάγει τον αγώνα κατά της παράτυπης μετανάστευσης σε κεντρικό στόχο της πολιτικής του, παρουσιάζοντας τους χιλιάδες μετανάστες που έχουν έρθει από χώρες της κεντρικής Αμερικής τους τελευταίους μήνες ως απειλή για την εθνική ασφάλεια, ενώ κατηγορεί τακτικά τους Δημοκρατικούς για ανεκτικότητα.

Τις τελευταίες μέρες, απείλησε να μεταφέρει επίδοξους μετανάστες που συνελήφθησαν στα σύνορα σε "πόλεις καταφύγια", προκαλώντας την αντίδραση των πολιτικών του αντιπάλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 20/07/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα