Ο Τραμπ θα προτείνει τη μερική μεταρρύθμιση της αστυνομίας

Ο Τραμπ θα προτείνει τη μερική μεταρρύθμιση της αστυνομίας

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα σήμερα, με το οποίο θα επιδιώξει να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο οι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν  τους Αφροαμερικανούς και άλλους πολίτες μειονοτήτων, βελτιώνοντας τα διαπιστευτήρια, την εκπαίδευση και τους πόρους σχετικά με τη ψυχολογική υγεία του αστυνομικού σώματος, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ αντιμετώπισε κριτική από τους Δημοκρατικούς για την αντιμετώπιση των γεγονότων που ακολούθησαν του θανάτου του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία στη Μινεάπολη, ενώ πολλοί στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων ανησυχούν ότι ο χειρισμός του τόσο των πρόσφατων διαμαρτυριών, όσο και της πανδημίας του κορονοϊού βλάπτει τις πιθανότητες επανεκλογής του το Νοέμβριο 2020. 

Σύμφωνα με το Reuters, ανώτεροι αξιωματούχοι της διοίκησης Τραμπ ανέφεραν ότι η  εν λόγω προεδρική εντολή θα έχει ως στόχο να παρακινήσει τις αστυνομικές υπηρεσίες να βελτιωθούν δεσμεύοντας σε ομοσπονδιακό επίπεδο επιχορηγήσεις σε ορθές αστυνομικές πρακτικές.

Συγκεκριμένα ενθαρρύνονται οι υπηρεσίες να χρησιμοποιούν τα πιο πρόσφατα πρότυπα σε περίπτωση χρήση βίας, να βελτιώσουν την ανταλλαγή πληροφοριών, ώστε να μην προσλαμβάνονται αστυνομικοί με προβληματικό ιστορικό, χωρίς μάλιστα να είναι γνωστό το υπόβαθρό τους και να προσθέσουν κοινωνικούς λειτουργούς για την επιβολή του νόμου σε μη βίαιες υποθέσεις  όπως η χρήση ουσιών και η αστεγία.

«Μιλάμε  για πράγματα που παρακολουθούμε ιδίως τον τελευταίο μήνα και διαθέτουμε κάποιες λύσεις», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

Αστυνομικοί, αλλά και οικογένειες θυμάτων αστυνομικής βίας αναμένεται να είναι μέρος της εκδήλωσης όπου ο Αμερικανός Πρόεδρος θα υπογράψει το συγκεκριμένο προεδρικό  διάταγμα. 

Να σημειωθεί ότι  οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο έχουν καταθέσει ήδη νομοσχέδιο, στο οποίο προτείνουν, μεταξύ άλλων, μία τράπεζα δεδομένων για παραβατικές συμπεριφορές αστυνομικών, καθώς και ένα πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο για την επιβολή υπηρεσιακών ή και ποινικών κυρώσεων. Ωστόσο η έγκριση αυτού του νομοσχεδίου είναι απίθανη, καθώς προϋποθέτει πλειοψηφία στη Γερουσία, η οποία όμως παραμένει υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων.