Ο Τραμπ κρατά τη Γερουσία, οι Δημοκρατικοί «αλώνουν» τη Βουλή

Ο Τραμπ κρατά τη Γερουσία, οι Δημοκρατικοί «αλώνουν» τη Βουλή

Χωρίς τη μεγάλη έκπληξη ή τη μεγάλη ανατροπή ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είχαν αποκτήσει τον χαρακτήρα του δημοψηφίσματος για τον Ντόναλντ Τραμπ και σφραγίστηκαν από την ιδιαιτέρως μεγάλη προσέλευση στις κάλπες (για τα δεδομένα των ΗΠΑ).

Πρακτικά, η επόμενη ημέρα δεν έφερε το «μπλε κύμα» που ήλπιζαν οι Δημοκρατικοί, παρά την «κίτρινη κάρτα» που δέχθηκε ο Τραμπ από τους ψηφοφόρους, με κόστος την (διαφαινόμενη) απώλεια του... μισού Κογκρέσου και τη συνακόλουθη δυσκολία που θα έχει να εφαρμόσει την πολιτική του.

Συγκεκριμένα, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές δημοσκοπήσεις, οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν την πλειοψηφία στη Γερουσία, με σοβαρές ελπίδες να τη διευρύνουν, καθώς διεκδικούν περισσότερες από τις 51 έδρες που είχαν μέχρι χθες (σε σύνολο 100). Η εξέλιξη αυτή ήταν, πάντως, αναμενόμενη, καθώς από τις 35 αναμετρήσεις που διεξήχθησαν, οι 26 αφορούσαν έδρες τις οποίες κατείχαν Δημοκρατικοί.

Αντιθέτως -αν και επίσης αναμενόμενο- οι Δημοκρατικοί οδεύουν προς την ανάκτηση του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχοντας ήδη κερδίσει από τους αντιπάλους τους τις 23 έδρες τις οποίες χρειάζονταν προκειμένου να φτάσουν στον μαγικό αριθμό των 218 (σε σύνολο 435). Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτούς οφείλεται κυρίως η μεγάλη αύξηση του αριθμού των γυναικών στη νέα Βουλή, ενώ στις τάξεις τους ανήκουν τόσο η μικρότερη σε ηλικία γυναίκα που έχει εκλεγεί στην ιστορία των ΗΠΑ -η 29χρονη Αλεξάντρια Οκάσιο Κόρτες στη Νέα Υόρκη- καθώς και οι δύο πρώτες μουσουλμάνες στο Κογκρέσο.

Όσον αφορά στους κυβερνήτες των αμερικανικών πολιτειών, με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν 25 θέσεις και οι Δημοκρατικοί 20 -με τους πρώτους να εκτιμάται ότι θα επικρατήσουν στις περισσότερες από τις συνολικά 50.

Από αυτή την άποψη, η πρώτη δήλωση της επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή, Νάνσι Πελόσι, ότι ξημερώνει μια νέα ημέρα για την Αμερική», φαντάζει μάλλον υπερβολική. Η Πελόσι, η οποία είναι πολύ πιθανό να είναι η νέα πρόεδρος του σώματος, ισχυρίστηκε πως με το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών θα υπάρξει μεγαλύτερη ισορροπία και αποτελεσματικότερος έλεγχος του Τραμπ, ενώ θα διασωθούν τα προγράμματα-σημαίες της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, Medicare και Medicaid.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι και ο Τραμπ από την πλευρά τους μπορούν να ισχυριστούν πως εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι. Ειδικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ -ο οποίος, αν και συνεχάρη την Πελόσι, με μήνυμά του στο Twitter, έκανε λόγο για «τεράστια επιτυχία»- θεωρεί πως κατάφερε για μια ακόμη φορά να αντεπεξέλθει στις πιέσεις του «κατεστημένου», καθώς και ότι σημείωσε μια επιτυχία που σε μεγάλο βαθμό φέρνει τη δική του σφραγίδα, μιας και ήταν αυτός που σήκωσε προσωπικά το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας τις τελευταίες ημέρες.

 AP Photo/Joe Buglewicz