O Tραμπ ήθελε να στείλει αμερικανούς με κορονοϊό για καραντίνα... στο Γκουαντάναμο

O Tραμπ ήθελε να στείλει αμερικανούς με κορονοϊό για καραντίνα... στο Γκουαντάναμο

Στην αποκάλυψη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε να στείλει Αμερικανούς πολίτες που είχαν προσβληθεί από τη νόσο Covid-19 ενόσω βρίσκονταν σε διακοπές στο εξωτερικό στη ναυτική βάση του Γκουαντάναμο προχωρούν στο νέο τους βιβλίο δυο δημοσιογράφοι της Washington Post.

Η αποκάλυψη έρχεται στο φως από τις σελίδες βιβλίου«Εφιαλτικό Σενάριο: Στα άδυτα της αντίδρασης της διακυβέρνησης Τραμπ στην Πανδημία που Άλλαξε την Ιστορία» το οποίο υπογράφουν δυο δημοσιογράφοι της Washington Post, έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία σχετικά με την χαοτική διαχείριση της πανδημίας από τον πρώην πρόεδρο.

«Δεν έχουμε κανένα νησί στην κτήση μας;» φέρεται να ρώτησε ο Τραμπ θέλοντας εναγωνίως να κρατήσει χαμηλό τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ. Για να προσθέσει: «Τι γίνεται με το Γκουαντάναμο;»...

«Εισάγουμε αγαθά. Δεν πρόκειται να εισάγουμε έναν ιό» ήταν το επιχείρημά του.

Οι συνεργάτες του έμειναν εμβρόντητοι, όμως εκείνος επανήλθε στην «ιδέα» πριν τελικά υψώσουν «τοίχο» τα μέλη του επιτελείου του επικαλούμενα τη δυσχερή εικόνα της μεταφοράς Αμερικανών πολιτών κοντά στη διαβόητη φυλακή.

Πέραν των αποκαλύψεων για το Γκουαντάναμο, στο βιβλίο παρατίθενται και τα... παράπονα του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού που μαρτυρούσαν την επιδημιολογική «έκρηξη».

«Με σκοτώνουν τα τεστ. Θα χάσω τις εκλογές εξαιτίας των τεστ» φέρεται να δήλωνε τον περασμένο Μάρτιο σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τότε υπουργό Υγείας Άλεξ Αζάρ...

Το βιβλίο -το οποίο βασίζεται σε συνεντεύξεις με περίπου 180 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων αξιωματούχων του Λευκού Οίκου και των ομοσπονδιακών υπηρεσιών Υγείας- πρόκειται να εκδοθεί στις 29 Ιουνίου.

Η διακυβέρνηση Τραμπ έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για τη διαχείριση της πανδημίας, με τον ίδιο τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ να υποβαθμίζει τη αρχικά τη σοβαρότητα του ιού, να αμφισβητεί δημοσίως την ανάγκη λήψης μέτρων υγειονομικής ασφάλειας, και φυσικά να συγκρούεται ουκ ολίγες φορές με ειδικούς όπως ο Άντονι Φάουτσι.