Ο Τραμπ φοβάται και απειλεί: Αν αποπεμφθώ, θα γίνετε όλοι φτωχοί!

Ο Τραμπ φοβάται και απειλεί: Αν αποπεμφθώ, θα γίνετε όλοι φτωχοί!

Tου Γιώργου Παυλόπουλου

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι γνωστό ότι δεν διστάζει να απειλεί και να χρησιμοποιεί ακραίες εκφράσεις. Πολύ περισσότερο όταν αισθάνεται στριμωγμένος. Αυτό έκανε λοιπόν για μιαν ακόμη φορά, στον απόηχο του διπλού ραπίσματος που δέχθηκε στα πρόσωπα των άλλοτε στενών συνεργατών του, Πολ Μάναφορτ και Μάικλ Κοέν – με τον επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016 να καταδικάζεται και τον πρώην προσωπικό του δικηγόρο να «καρφώνει» τον πελάτη του και να δηλώνει πρόθυμος να κάνει και άλλες αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες και επαφές του.

Αυτή τη φορά, μάλιστα, ο λαλίστατος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν επέλεξε το αγαπημένο του Twitter, αλλά το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News για να εξαπολύσει τα βέλη του. Τα έστρεψε δε όχι μόνο κατά των Δημοκρατικών, αλλά και κατά του συνόλου των Αμερικανών τους οποίους, ούτε λίγο ούτε πολύ, απείλησε με... οικονομική καταστροφή.

«Εάν κάποια στιγμή υποβληθεί μομφή εναντίον μου και αποπεμφθώ, τότε πιστεύω ότι η αγορά θα ζήσει ένα κραχ. Πιστεύω ότι όλοι θα γίνουν πολύ φτωχοί», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τις διαθέσεις κάποιων από τους αντιπάλους του να προχωρήσουν στα άκρα, ειδικά στην περίπτωση που χάσει την πλειοψηφία στα δύο σώματα του Κογκρέσου κατά τις ενδιάμεσες εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου. «Πώς μπορεί κανείς να αποπέμψει από τη θέση του κάποιον ο οποίος κάνει τόσο φοβερή δουλειά;», αναρωτήθηκε στη συνέχεια, αποδίδοντας τα εύσημα στον εαυτό του – όπως έκανε και όταν χαρακτήρισε την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας ως «την καλύτερη στην ιστορία της χώρας».

Πράγματι, βλέποντας τη Wall Street να καλπάζει ασταμάτητη (μόλις προχθές ο δείκτης S&P 500 κατέρριψε το προηγούμενο χρονικό ρεκόρ ανόδου, έχοντας ξεκινήσει από τις 9 Μαρτίου 2009), τα κέρδη των εταιριών να αυξάνονται και τις αποδόσεις των μετοχών να μεγαλώνουν διαρκώς, ειδικά μετά την είσοδο του Τραμπ στον Λαυκό Οίκο, δεν μπορεί κανείς παρά να αποδώσει στην παρουσία του ένα τμήμα της εικόνας αυτής. Δικαιολογώντας, έτσι, έστω και εν μέρει, τη βασιμότητα της απειλής που εκτόξευσε ο πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι εδώ και καιρό, μια σειρά αναλυτές και γκουρού των αγορών προειδοποιούν ότι το ράλι στα αμερικανικά χρηματιστήρια δεν μπορεί να συνεχιστεί επ'' αόριστον και ότι κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, θα έρθει η λεγόμενη «διόρθωση», η οποία πιθανότατα θα είναι και απότομη. Ορισμένοι, μάλιστα, δεν διστάζουν να προβλέψουν ότι με το άνευ προηγουμένου ύψος που έχει φτάσει η σχέση ανάμεσα στις τιμές των μετοχών και τα πραγματικά κέρδη των εταιριών, αυτή η στιγμή δεν είναι πολύ μακριά...

Με βάση αυτή την επισήμανση, θα μπορούσε κανείς να κάνει δεύτερες σκέψεις για τις δηλώσεις και απειλές του Τραμπ. Όπως, για παράδειγμα, ότι θέλει απλώς να φοβίσει τόσο τους αντιπάλους του όσο και τους ψηφοφόρους, για να σώσει την παρτίδα του Νοεμβρίου. Ότι θέλει να στείλει ένα ακόμη μήνυμα προς την επιτροπή Μιούλερ, που εξετάζει την υπόθεση του «ρωσικού δακτύλου» στις εκλογές του 2016 και σφίγγει ολοένα περισσότερο τον κλοιό. Ή ακόμη, να φτιάχνει το αναγκαίο άλλοθι για να αποφύγει την ευθύνη γι'' αυτά που επίκεινται, ειδικά όταν ανακοπεί η θετική επίδραση που έχουν στην αμερικανική οικονομία οι μεγάλες περικοπές φόρων που ανακοινώθηκαν πέρυσι, ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων – γεγονός που αντανακλάται και στο 4,1% με τον οποίο ενισχύθηκε το ΑΕΠ των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση, που είναι ο υψηλότερος ρυθμός εδώ και μια τετραετία.

Ό,τι και να συμβαίνει, η αλήθεια είναι ότι ο Τραμπ αισθάνθηκε πως αυτή τη φορά απειλείται πραγματικά. Και γι'' αυτό, εκτός των άλλων, δεν διστάζει να στραφεί ανοιχτά ακόμη και εναντίον ανθρώπων που έχει τοποθετήσει ο ίδιος στις θέσεις τους, όπως είναι ο επικεφαλής της Fed (τον κατηγορεί ότι με την αύξηση των επιτοκίων βοηθά τους ανταγωνιστές των ΗΠΑ και τα νομίσματά τους) και ο υπουργός Δικαιοσύνης (από τον οποίο απαιτεί να σταματήσει τη δουλειά της επιτροπής Μιούλερ).
Αναμφίβολα, η κόντρα θα οξυνθεί κι άλλο, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου.

AP Photo/Alex Brandon