Ο Τραμπ αρνήθηκε να δει τον Κόρμπιν μετά την συνέντευξη με την Μέι

Ο Τραμπ αρνήθηκε να δει τον Κόρμπιν μετά την συνέντευξη με την Μέι

Λίγες ώρες μετά την πρόσκληση του Ντόναλντ Τραμπ στη Τερέζα Μέι να μην παραιτηθεί (την Παρασκευή) προκειμένου να υπογράψουν «μία πολύ πολύ σημαντική εμπορική συμφωνία», η συνέντευξη Τύπου των δυο ηγετών είχε  αμοιβαίες φιλοφρονήσεις, αλλά και αναγνώριση διαφωνιών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε πως είναι βέβαιος πως «θα έχουμε μία καταπληκτική εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία», αλλά και επιβεβαίωσε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), όπως και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με την οικονομία θα είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.  Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η Βρετανία μπορεί να έχει μια «πολύ πολύ ουσιαστική εμπορική συμφωνία» με τις ΗΠΑ, μετά την έξοδό της από την ΕΕ. «Είναι κάτι που θέλετε κι εσείς κι οι δικοί μου. Ας παραμείνουμε σ'' αυτό. Ας κάνουμε αυτή τη συμφωνία», προέτρεψε τη Μέι. Η υπόσχεση μίας τέτοιου είδους συμφωνίας, αμέσως μετά την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ηχεί σαν μουσική στα αυτιά των ευρωσκεπτικιστών που ελπίζουν να πάρουν τη θέση της Μέι στην ηγεσία των Τόρις.

Οι δύο πλευρές αναγνώρισαν πως έχουν διαφορετική στάση απέναντι στον κινεζικό κολοσσού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, Huawei. Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα καταφέρουν να επιλύσουν τις διαφορές τους, απορρίπτοντας ότι το θέμα μπορεί να οδηγήσει στο να σταματήσει η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών.

Με φόντο τα παραπάνω, Τραμπ απάντησε ότι δεν γνωρίζει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κορμπιν, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι αποφάσισε να μην τον δει, καθώς τον βλέπει ως «αρνητική δύναμη». Σύμφωνα με τον Τραμπ, ο Κόρμπιν ήταν επικριτικός μαζί του και δεν συμπαθεί ανθρώπους που είναι επικριτικοί». 

Ο Τραμπ στον αντίποδα συνομίλησε τηλεφωνικά για 20 λεπτά με τον Μπόρις Τζόνσον, τον επικρατέστερο αντικαταστάτη της Μέι και ηγέτη των οπαδών του Brexit, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στον Βρετανό πρώην υπουργό Εξωτερικών.

Παράλληλα, τετ α τετ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ πρόκειται να υπάρξει με τον Μάικλ Γκόουβ Βρετανό υπουργό Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων, αναφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας ότι θα είναι ο πρώτος υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος που θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ.