Ο Τραμπ απένειμε χάρη στο άλλοτε «δεξί του χέρι», Στίβεν Μπάνον

Ο Τραμπ απένειμε χάρη στο άλλοτε «δεξί του χέρι», Στίβεν Μπάνον

Ο Στίβεν Μπάνον, ο άνθρωπος που θεωρείται ο "ιθύνων νους" της νίκης του το 2016 ξεχωρίζει από τη μακρά λίστα των ονομάτων που απένειμε προεδρική χάρη ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.

"Ο κύριος Μπάνον υπήρξε σημαντικός ηγέτης στο συντηρητικό κίνημα και είναι γνωστός για την πολιτική του ευφυΐα", δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου Κέλι ΜακΕνανι, ανακοινώνοντας την προεδρική χάρη.

Ο Μπάνον και τρεις από τους φερόμενους συνεργούς του κατηγορούνταν για υπεξαίρεση χρημάτων που συγκέντρωσαν ως μέρος μιας ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Μάλιστα, υπολογίζεται ότι από τα 25 εκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν, εκατοντάδες χιλιάδες πήγαν στα προσωπικά έξοδα του Μπάνον και των φίλων του.

Υπενθυμίζεται πως ο Μπάνον έπαιξε ρόλο-κλειδί στην προεδρική εκλογή του Τραμπ το 2016 και έγινε κορυφαίος σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2017.

Προτού αναλάβει τη θέση του συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρώτη περίοδο της προεδρίας του, ο Μπάνον ήταν γνωστός ως επικεφαλής του ιστοτόπου της "εναλλακτικής Δεξιάς" Breitbart, καθώς και για τις στενές σχέσεις του με προσωπικότητες της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η ηγέτις του γαλλικού «Εθνικού Συναγερμού» Μαρίν Λεπέν. 

Επισημαίνεται πως ο Τραμπ έχει ήδη απονείμει χάρη σε μια σειρά πρώην συνεργατών, καταδικασμένων στην έρευνα του Ρόμπερτ Μίλερ, μεταξύ των οποίων είναι οι Μάικλ Φλιν, Ρότζερ Στόουν, Πολ Μάναφορτ και Τζορτζ Παπαδόπουλος.