Ο Τ. Ερντογάν ζητά στήριξη από το ΝΑΤΟ για τις γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο

Ο Τ. Ερντογάν ζητά στήριξη από το ΝΑΤΟ για τις γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο

Προκλητικός για ακόμη μία φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού ζήτησε από το ΝΑΤΟ να στηρίξει τα δικαιώματα της Τουρκίας όσον αφορά τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη σύσκεψη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με τους εταίρους του Μεσογειακού Διαλόγου στην Άγκυρα, και παρουσία του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε πως η χώρα του αναμένει από το ΝΑΤΟ να υποστηρίξει τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν ανησυχίες για τα σχέδια της Άγκυρας να πραγματοποιήσει εργασίες γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κύπρου. 

Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν απέρριψε τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους η συμφωνία της Τουρκίας για αγορά των ρωσικών S-400 σημαίνει πως η Άγκυρα ψάχνει για εναλλακτικές στις διεθνείς σχέσεις της. 

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Τουρκία να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, χαρακτηρίζοντας τις εν λόγω δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή «πολύ προκλητικό» βήμα. Παράλληλα, το αμερικανικό ΥΠΕΞ τόνισε τη βαθιά του ανησυχία για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας, λέγοντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Φωτογραφία: AP