Ο στρατός του Άσαντ εισήλθε στην Μάνμπιτζ «μπλοκάροντας» τον Ερντογάν

Ο στρατός του Άσαντ εισήλθε στην Μάνμπιτζ «μπλοκάροντας» τον Ερντογάν

Με το πράσινο φως από την Μόσχα, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε πως εισήλθε στην πόλη Μανμπίτζ, στο βόρειο τμήμα της Συρίας, λίγο μετά την έκκληση για βοήθεια των κουρδικών δυνάμεων που φοβούνται μεγάλης κλίμακας τουρκική επίθεση στην περιοχή.

«Καλούμε τις κυβερνητικές δυνάμεις να αναπτυχθούν στις περιοχές από όπου αποσύρθηκαν οι δυνάμεις μας, κυρίως στην Μάνμπιτζ και να προστατεύσουν αυτές τις περιοχές κατά της τουρκικής εισβολής», αναφέρεται στην ανακοίνωση των YPG, που είναι η κύρια συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), του κουρδο-αραβικού συνασπισμού.

Το κρατικό πρακτορείο της Συρίας SANA  έκανε την ανακοίνωση της εισόδου των δυνάμεων της Δαμασκού στην Μάνμπιτζ από την τηλεόραση, τονίζοντας ότι η συριακή σημαία κυματίζει στην πόλη-κλειδί που απέχει 30 χιλιόμετρα από τα τουρκο-συριακά σύνορα.

 Η έκκληση των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της σημαντικότερης στρατιωτικής δύναμης των Κούρδων στην Συρία, έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον, και βασικού τους συμμάχου, για την αποχώρηση 2.000 αμερικανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην Συρία.

Όπως εκτιμούν αναλυτές με φόντο την αμερικανική αποχώρηση, οι Κούρδοι στράφηκαν προς την Ρωσία, συμφωνόντας να παραδώσουν την πόλη στις δυνάμεις του Άσαντ, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανακατάληψη ολόκληρης - ή του μεγαλύτερου μέρους- της Συρίας από το καθεστώς.

Xαιρετίζει η Ρωσία 

Το Κρεμλίνο ωστόσο θεωρεί «θετική» την είσοδο του συριακού στρατού στο Μάνμπιτζ, θεωρώντας ότι αυτό θα συμβάλει στην «σταθεροποίηση της κατάστασης».

Φυσικά, αυτό κινείται προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης της κατάστασης. Η διεύρυνση της ζώνης ελέγχου των κυβερνητικών δυνάμεων... συνιστά χωρίς καμία αμφιβολία θετική τάση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη στην Μόσχα τουρκικής αντιπροσωπείας αποτελούμενης από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ.

«Χλιαρή»-ως τώρα- αντίδραση Ερντογάν

«Στην παρούσα κατάσταση, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ακεραιότητα του συριακού εδάφους. Αυτές οι περιοχές ανήκουν στην Συρία. Οταν οι τρομοκρατικές οργανώσεις θα έχουν φύγει από την περιοχή, δεν θα υπάρχει τίποτε για εμάς να κάνουμε εκεί...Το θέμα δεν είναι το Μάνμπιτζ...στόχος μας είναι να εξαφανίσουμε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις από την περιοχή. Κύριος στόχος μας είναι οι YPG να πάρουν εδώ ένα αναγκαίο μάθημα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Σημειώνεται ότι η Αγκυρα έχει συγκεντρώσει στρατιωτικές ενισχύσεις στα σύνορα με την Συρία, προωθώντας άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα κοντά στην πόλη Μάνμπιτζ, όπου παραμένουν, σύμφωνα με την Τουρκία οι κουρδικές δυνάμεις.

Η Τουρκία, η οποία φοβάται την εγκαθίδρυση κουρδικής οντότητας στα σύνορά της, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει τις αποσχιστικές τάσεις της δικής της κουρδικής μειονότητας στο τουρκικό έδαφος, είναι εχθρική προς τις YPG εξαιτίας των σχέσεών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και τους δυτικούς της συμμάχους.