Ο ρατσισμός διαπερνά το ιταλικό ποδόσφαιρο και τα ΜΜΕ

Ο ρατσισμός διαπερνά το ιταλικό ποδόσφαιρο και τα ΜΜΕ

Της Οντίν Λιναρδάτου

Κάτι άσχημο συμβαίνει στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Τα ρατσιστικά φαινόμενα πληθαίνουν και κανείς δεν φαίνεται να μπορεί να παρέμβει. Σάλο έχει προκαλέσει αυτή τη φορά το πρωτοσέλιδο της αθλητικής εφημερίδας Corriere dello Sport που απεικονίζει τους δύο μαύρους ποδοσφαιριστές Ρομέλου Λουκάκου και Κρις Σμάλινγκ και με τον τίτλο «Μαύρη Παρασκευή» αναφερόμενο στο γεγονός πως αύριο οι δύο πρώην παίκτες της Μάντσεστερ θα αναμετρηθούν στον αγώνα Ρόμα – Ίντερ στο ιταλικό πρωτάθλημα Serie A.

O Λουκάκου παίζει με την Ιντερ και ο Σμόλινγκ με τη Ρόμα και έχουν δεχτεί και οι δύο στο πρόσφατο παρελθόν ρατσιστικές επιθέσεις από οπαδούς των ομάδων τους. Η καταδίκη του άθλιου πρωτοσέλιδου ήταν καθολική με τη Ρόμα να τουιτάρει την αηδία της για την εφημερίδα και την Ιντερ να κάνει ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνοντας πως το «ποδόσφαιρο είναι πάθος, πολιτισμός και αδελφοσύνη. Είμαστε και θα είμαστε κατά όλων των διακρίσεων» έγραψε η διοίκηση της ιταλικής ομάδας. Ο διευθυντής της Corriere dello Sport όμως Ιβάν Ζαζαρόνι δεν ένιωσε ίχνος ντροπής και απάντησε πως το πρωτοσέλιδο ήταν αθώο και το άρθρο για τους δύο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές του δημοσιογράφου Ρομπέρτο Περόνε έγινε δηλητηριώδες από αυτούς που έχουν το δηλητήριο μέσα τους.

Ο Ιταλός ατζέντης του Ρομέλου Λουκάκου, Φεντερίκο Παστορέλο, δήλωσε πως ένιωσε ντροπή όταν διάβασε το πρωτοσέλιδο για τη «Μαύρη Παρασκευή» και είδε πως παραπέμπει στους δύο μαύρους ποδοσφαιριστές και τόνισε πως υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ρατσισμού στην Ιταλία και δεν αφορά μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις στον ιταλικό τύπο αλλά «μπορείς να μυρίσεις, να νιώσεις στο πετσί σου τον ρατσισμό στα στάδια, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στους δρόμους». Ο ίδιος ο Λουκάκου, ο οποίος γεννήθηκε στο Βέλγιο από Κονγκολέζους γονείς, είναι αρκετά δυνατός για να το αντέξει είπε ο ατζέντης του. Και το δίκτυο Fare που εργάζεται για την εξάλειψη των διακρίσεων όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και στο ποδόσφαιρο τουιτάρισε πως τα ΜΜΕ είναι γεμάτα πια με ρατσιστικά σχόλια.

Το πρόβλημα με την Ιταλία αλλά και άλλες χώρες είναι πως οι πολιτικοί τύπου Ματέο Σαλβίνι, Ντόναλντ Τραμπ και Μπόρις Τζόνσον νομιμοποίησαν τις ρατσιστικές εκφράσεις και οι πολίτες πια δεν ξέρουν που να βάλουν τα όρια. Έχει χαθεί πια η έννοια του λάθους και του σωστού και της ντροπής. Τι είναι κατάλληλο προς δημοσίευση και τι όχι. Όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον γράφει στην έγκυρη Telegraph πως οι γυναίκες που φορούν μπούργκα μοιάζουν με γραμματοκιβώτια ή ληστές τραπεζών τότε αντιλαμβάνεται κανείς πως το μέτρο έχει χαθεί. Αν ήταν αντιμέτωποι δύο λευκοί παίκτες θα υπήρχε ποτέ ο τίτλος Λευκή Παρασκευή; Προφανώς και όχι.

Η Series A ταλανίζεται όλη αυτή τη σεζόν από ρατσιστικά περιστατικά τόσο ο Λουκάκου όσο και ο Μάριο Μπαλοτέλι της ομάδας Μπρέσια έχουν πέσει θύματα ρατσιστικής βίας από υποστηρικτές των ομάδων τους κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ένας σχολιαστής μάλιστα της ιταλικής τηλεόρασης απολύθηκε όταν είπε πως ο μόνος τρόπος να σταματήσει κανείς τον Λουκάκου είναι να του δώσει 10 μπανάνες να φάει.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα 20 από τις καλύτερες ομάδες της Ιταλίας υπέγραψαν μία ανοιχτή επιστολή στην οποία καλούν όσους αγαπούν το ιταλικό ποδόσφαιρο να ενωθούν στην κοινή προσπάθεια εξάλειψης του σοβαρότατου προβλήματος του ρατσισμού που σαρώνει το άθλημα αυτό.