Ο Πούτιν θυμήθηκε τα «Κίτρινα Γιλέκα», ξέχασε Χονγκ Κονγκ και Τουρκία

Ο Πούτιν θυμήθηκε τα «Κίτρινα Γιλέκα», ξέχασε Χονγκ Κονγκ και Τουρκία

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Με βάση τα επίσημα ανακοινωθέντα, συζήτησαν για την κατάσταση και τις εξελίξεις στην Ουκρανία και συμφώνησαν να γίνει προσπάθεια ώστε να υπάρξει ένας νέος γύρος διαλόγου – μήπως και αποτραπεί ένας νέος γύρος πολέμου και χιλιάδες επιπλέον θάνατοι εμπολέμων και αμάχων, που θα προστεθούν στους 13.000 οι οποίοι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους.

Στο παρασκήνιο, είναι βέβαιο ότι στο τραπέζι βρέθηκαν και άλλα θέματα διεθνούς και διμερούς ενδιαφέροντος, όπως η Μέση Ανατολή, η ανατολική Μεσόγειος, η ενέργεια, το Ιράν – άλλωστε, Γαλλία και Ρωσία είναι δύο δυνάμεις παγκόσμιας εμβέλειας και οι πρόεδροί τους δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν λόγο για όλα τα σημαντικά που συμβαίνουν στον πλανήτη.

Δημοσίως, τέλος, δεν έλειψαν οι... μπηχτές ανάμεσα στον (χαμογελαστό και άνετο) Εμανουέλ Μακρόν και τον (πιο σκυθρωπό και περιέργως «φουσκωμένο» στην εμφάνιση) Βλαντιμίρ Πούτιν. Διότι καθώς ο οικοδεσπότης αξιοποίησε την κοινή συνέντευξη Τύπου για να επικρίνει τον φιλοξενούμενό του αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταστολή που εφαρμόζει, εκείνος έκανε αμέσως ρελάνς, επιχειρώντας να χτυπήσει με το ίδιο όπλο.

Ο διάλογος

«Αυτό το καλοκαίρι, ζητήσαμε να υπάρξει ελευθερία στη διαμαρτυρία, ελευθερία στον λόγο, ελευθερία γνώμης και ελεύθερη συμμετοχή στις εκλογές, που θα πρέπει να γίνουν απολύτως σεβαστά από τη Ρωσία, όπως και από κάθε άλλο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης», σημείωσε ο Μακρόν, με αφορμή τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στη Μόσχα και τις χιλιάδες συλλήψεις και διώξεις από τις δυνάμεις καταστολής.

«Όλοι μας γνωρίζουμε για τα γεγονότα που σχετίζονται με τα αποκαλούμενα Κίτρινα Γιλέκα, στη διάρκεια των οποίων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, έχουν σκοτωθεί 11 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 2.500. Δεν θέλουμε τέτοια γεγονότα να συμβούν στην πρωτεύουσα της Ρωσίας και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η εσωτερική πολιτική κατάσταση θα λειτουργήσει απολύτως στα όρια του νόμου», απάντησε ο Πούτιν.

«Αυτοί που ονομάζονται Κίτρινα Γιλέκα είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ελεύθερα στις ευρωεκλογές, θα λάβουν μέρος στις δημοτικές εκλογές και είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό. Είμαι χαρούμενος που εκφράζονται ελεύθερα στις εκλογές, επειδή αυτό περιορίζει τις αντιπαραθέσεις. Επειδή είμαστε μια χώρα στην οποία οι άνθρωποι μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα, να διαμαρτύρονται ελεύθερα, να συμμετέχουν στις εκλογές ελεύθερα», ανταπάντησε ο Μακρόν – και κάπου εκεί, ο... πολιτισμένος αυτός διάλογος έλαβε τέλος.

Παιχνίδι εντυπώσεων

Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι σε αυτό το σύντομο «2Χ2», ο Γάλλος πρόεδρος επικράτησε του Ρώσου ομολόγου του, πετυχαίνοντας δύο γκολ έναντι ενός. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι ο Πούτιν μάλλον δεν αισθάνθηκε να απειλείται ιδιαιτέρως, διότι έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Σε αντίθεση με τους Γάλλους, οι συμπατριώτες του έχουν εθιστεί σε μια μακρά (εδώ και αιώνες) παράδοση απόλυτης κυριαρχίας κάποιου «πατερούλη» και δεν έχουν ανάλογη επαφή με το μοντέλο της δυτικής δημοκρατίας, τις εκλογές, την αντιπολίτευση.

Και γι'' αυτό, η δίωξη και φυλάκιση των αντιπάλων του φαντάζει σε πολλούς Ρώσους ως κάτι φυσιολογικό, σε αντίθεση με τη Γαλλία όπου  εάν κάποιος προσπαθούσε να βάλει φυλακή κάποιον ηγέτη της αντιπολίτευσης, ακόμη και την Μαρίν Λεπέν, θα γνώριζε πάνδημη αποδοκιμασία.

Θα άξιζε, πάντως, να ρωτήσει κανείς τον Πούτιν που επικαλέστηκε τα Κίτρινα Γιλέκα, εάν έχει πει κουβέντα στον εταίρο του Ερντογάν για το ασύλληπτο κυνηγητό κατά των αντιπάλων του ή στον Κινέζο Σι, με τον οποίο επίσης συνεργάζεται στενά, για τα όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο στο Χονγκ Κονγκ...

Gerard Julien, Pool via AP