Σε «παρατεταμένη φάση» ο πόλεμος - «Εγκληματίες πολέμου» οι μαχητές του Αζοφστάλ, λέει η Μόσχα

Σε «παρατεταμένη φάση» ο πόλεμος - «Εγκληματίες πολέμου» οι μαχητές του Αζοφστάλ, λέει η Μόσχα

Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε χθες Τρίτη ότι ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της χώρας του τον Φεβρουάριο μπαίνει σε «παρατεταμένη φάση», με τη Μόσχα να επιδιώκει κατά αυτόν να κυριεύσει ολόκληρο το Ντονμπάς –το ανατολικό τμήμα της χώρας– και να επιβάλλει κατοχή στον νότο.

«Η Ρωσία προετοιμάζεται να διεξαγάγει μακροπρόθεσμη στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε ενώπιον των υπουργών Άμυνας των χωρών μελών της ΕΕ και του Γενικού Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ. «Ο πόλεμος εισέρχεται σε παρατεταμένη φάση», πρόσθεσε, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του, που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέζνικοφ, οι ρωσικές δυνάμεις οχυρώνουν τις θέσεις τους στις περιοχές που κατέχουν στη Ζαπορίζια και στη Χερσώνα για να «περάσουν στην άμυνα αν χρειαστεί».

«Επί του παρόντος, οι προσπάθειες του Κρεμλίνου επικεντρώνονται στην περικύκλωση και την καταστροφή των σχηματισμών των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στις περιφέρειες του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ», στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που βρίσκονται εν μέρει στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών, συνέχισε.

Επίσης, στόχος της Μόσχας είναι να «δημιουργηθεί χερσαίος διάδρομος που θα συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία», τη χερσόνησο που προσάρτησε η Μόσχα το 2014, και η επιβολή κατοχής «στο σύνολο της νότιας Ουκρανίας».

Ζήτησε από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου περισσότερο συντονισμό στις παραδόσεις όπλων «για να απελευθερώσουμε τα εδάφη μας το συντομότερο δυνατόν».

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε χθες βράδυ ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις «στο σύνολο της γραμμής επαφής» στην περιφέρεια Ντονέτσκ και εν μέρει στη γειτονική Λουγκάνσκ.

«Εγκληματίες πολέμου» οι μαχητές του Αζοφστάλ

Εντωμεταξύ, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι θα κάνει τα πάντα για να απελευθερώσει τους υπόλοιπους μαχητές και αμάχους που είναι παγιδευμένοι στο εργοστάσιο της Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, μετά και την παράδοση τουλάχιστον 260 υπερασπιστών της.

Η Μόσχα αρνείται προς το παρόν την ανταλλαγή των μαχητών με Ρώσους αιχμαλώτους, λέγοντας ότι πρόκειται για εγκληματίες πολέμου που πρέπει να δικαστούν.

«Παρατηρητήριο» ρωσικών «εγκλημάτων πολέμου»

Στον αντίποδα, η διπλωματία των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Τρίτη τη δημιουργία «Παρατηρητηρίου του Πολέμου» στην Ουκρανία, το οποίο θα έχει καταρχήν στη διάθεσή του ποσό έξι εκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό «τη συγκέντρωση, την ανάλυση και την ευρεία δημοσιοποίηση αποδείξεων για τα εγκλήματα πολέμου» για τα οποία η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Ρωσία στη σύρραξη.

Η νέα πρωτοβουλία έχει σκοπό την «αρχειοθέτηση των πληροφοριών» από δημόσιες, ανοικτές πηγές και δεδομένων από δορυφόρους, τηρώντας τους «διεθνείς κανόνες», ώστε να μπορέσει να τροφοδοτηθεί με αποδεικτικά στοιχεία οποιαδήποτε διαδικασία για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για «φρικαλεότητες», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Διαδικτυακή πλατφόρμα θα μοιράζεται με το κοινό την τεκμηρίωση του Παρατηρητηρίου του Πολέμου, προκειμένου να συμβάλει να αντικρούονται οι προσπάθειες παραπληροφόρησης της Ρωσίας», πρόσθεσε το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν επίσημα τη Ρωσία για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία με θύματα αμάχους και δεσμεύθηκαν να εργαστούν ώστε οι δράστες και οι ηθικοί αυτουργοί να λογοδοτήσουν.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσωπικά αποκάλεσε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου» και «χασάπη» και, πηγαίνοντας πολύ πιο μακριά από την ίδια την κυβέρνησή του, έκρινε ότι η Μόσχα διαπράττει «γενοκτονία» στην Ουκρανία.