8ος χρόνος, ημέρα 2435η
Σάββατο, 2 Ιουλίου 2022

Ο Πάπας Φραγκίσκος καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες για τους 49 μετανάστες στη Μάλτα

Ο Πάπας Φραγκίσκος καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες για τους 49 μετανάστες στη Μάλτα

Να επιδείξουν μία «χειροπιαστή αλληλεγγύη» απέναντι στους 49 μετανάστες, που εξακολουθούν να βρίσκονται αποκλεισμένοι εν πλω σε δύο σκάφη ΜΚΟ ανοικτά της Μάλτας, ορισμένοι μάλιστα πάνω από δύο εβδομάδες, ζήτησε ο Πάπας Φραγκίσκος.

«Από πολλών ημερών 49 άνθρωποι, που διασώθηκαν στη Μεσόγειο, βρίσκονται πάνω σε δύο σκάφη ΜΚΟ, αναμένοντας έναν ασφαλή λιμένα για να αποβιβασθούν. Απευθύνω έκκληση στους ευρωπαίους ηγέτες για να επιδείξουν μία χειροπιαστή αλληλεγγύη απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε ο ποντίφικας κατά την παραδοσιακή προσευχή της Κυριακής.

Αμφότερες η Ιταλία και η Μάλτα διεμήνυσαν σήμερα πως δεν προτίθενται να επιτρέψουν στα δύο πλοία Sea Eye και Sea Watch να προσδέσουν σε λιμάνια της.

«Στην Ιταλία δεν έρχεται κανένας. Αυτή είναι η γραμμή μας και δεν πρόκειται να μεταβληθεί», διαμηνύει ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και εις εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα II Messaggero. «Τα ιταλικά λιμάνια θα παραμείνουν κλειστά», υπογράμμισε επίσης στον λογαριασμό του στο Twitter.

Από την πλευρά του, ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ εξήγησε πως δεν επιθυμεί να δημιουργήσει «ένα προηγούμενο» επιτρέποντας στους πλάνητες μετανάστες να αποβιβασθούν, μιλώντας στον σταθμό Radio One της Μάλτας, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, που αναπαράγουν τις δηλώσεις του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ