Ο Ορμπάν καλεί τη Γερμανία να αναβάλει τη συζήτηση για κράτος δικαίου και προϋπολογισμό ΕΕ

Ο Ορμπάν καλεί τη Γερμανία να αναβάλει τη συζήτηση για κράτος δικαίου και προϋπολογισμό ΕΕ
AP Images

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν κάλεσε τη Γερμανία να αναβάλει τη συζήτηση σύνδεσης του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον σεβασμό του κράτους δικαίου, λέγοντας ότι ένα ένα τέτοιο ενδεχόμενο ισοδυναμεί με αίτημα «πολιτικής αυτοκτονίας» του.

Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο Ορμπάν κατηγόρησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη Γερμανία για τη σύνδεση των δύο ζητημάτων - παρότι οι ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου, είχαν προσυμφωνήσει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τον Ιούλιο.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπάθησε να συνδέσει τα δύο θέματα αναδρομικά, απειλώντας να μπλοκάρει τον προϋπολογισμό και τη βοήθεια για τον κορονοϊό εάν δεν συνδέονταν με έναν νέο, απροσδιόριστο μηχανισμό κράτους δικαίου», ανέφερε.

«Όπως το βλέπουμε, η γερμανική Προεδρία αποφάσισε να ακολουθήσει το ευρωκοινοβούλιο παρεκκλίνοντας από την απόφαση του Ιουλίου», πρόσθεσε. Ο Ορμπάν είπε ότι η συζήτηση για μηχανισμό κράτους δικαίου πρέπει να αναβληθεί έως ότου ολοκληρωθεί ο προϋπολογισμός.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία άσκησε βέτο στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021/27 και στο Ταμείο Ανάκαμψης για τον κορονοϊό, επειδή θα την ανάγκαζαν να υποχωρήσει στο θέμα της μετανάστευσης, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν.

Η Ουγγαρία, μαζί με την Πολωνία, άσκησαν βέτο τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στο σχέδιο ανάκαμψης, επειδή ο νόμος για τον προϋπολογισμό περιείχε μια ρήτρα που εξαρτά την πρόσβαση στα κεφάλαια από την τήρηση του κράτους δικαίου.