Ο Ντ. Τραμπ απειλεί ξανά με «μεγάλους δασμούς» την Κίνα

Τετάρτη 05 Δεκεμβρίου 2018, 08:32
-A +A
Ο Ντ. Τραμπ απειλεί ξανά με «μεγάλους δασμούς» την Κίνα

Υιοθετώντας ξανά απειλητικό τόνο, μόλις μερικά εικοσιτετράωρα μετά την εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο που κήρυξαν οι ΗΠΑ και η Κίνα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε μέσω Twitter πως θα επιβάλλει πολύ «μεγάλους δασμούς» στα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στη χώρα του στην περίπτωση που οι δύο κυβερνήσεις δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία εντός της προθεσμίας των ενενήντα ημερών που ορίστηκε.

«Είτε θα κλείσουμε μια αληθινή συμφωνία με την Κίνα, ή δεν θα κλείσουμε καμία συμφωνία - και στο σημείο αυτό θα χρεώσουμε μεγάλους Δασμούς εναντίον Κινεζικών προϊόντων που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο twitter πληκτρολογώντας όλα τα γράμματα των λέξεων «αληθινή συμφωνία» κεφαλαία.

«Σε τελευταία ανάλυση, πιστεύω, θα κλείσουμε μια συμφωνία - είτε τώρα ή στο μέλλον», πρόσθεσε ο αμερικανός.

Σίγουρη η Κίνα για συμφωνία εντός προθεσμίας

Από τη μεριά της η κυβέρνηση της Κίνας εξέφρασε την πεποίθησή της ότι θα μπορέσει να επιτύχει διευθέτηση της εμπορικής διένεξης με τις ΗΠΑ, παρά την προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Το εν λόγω σχόλιο, προερχόμενο από το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, ακολουθεί μια περίοδο σιωπής από πλευράς Πεκίνου για το θέμα, μετά την ανακωχή που συμφωνήθηκε ανάμεσα στον Τραμπ και τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Μπουένος Άιρες το Σάββατο.

Σε μια λακωνική ανακοίνωσή του η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας διαβεβαίωσε ότι θα αναλάβει δράση άμεσα για την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί, καθώς τα δύο μέρη θα συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις. Έκανε λόγο για ένα «σαφές χρονοδιάγραμμα» κι έναν σαφή «οδικό χάρτη» ενώ χαρακτήρισε τις διμερείς επαφές «πολύ επιτυχείς».

Η απειλή περαιτέρω κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη ρίχνει βαριά σκιά στις διεθνείς αγορές τους τελευταίους μήνες.

Ο επενδυτές αρχικά αντιμετώπισαν την ανακοινωθείσα ανακωχή με ανακούφιση, όμως το κλίμα πολύ γρήγορα άλλαξε, εν μέσω των επιφυλάξεων για το εάν ο χρόνος που δόθηκε αρκεί και για το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέοι αμερικανικοί δασμοί ακολουθούμενοι από νέα κινεζικά αντίποινα από τον Μάρτιο και μετά.

Το κινεζικό χρηματιστήριο υποχωρούσε κατά τις πρώτες συναλλαγές περίπου 1% ενώ η χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street σημαδεύτηκε από τη υποχώρηση του Dow Jones κατά 799,36 μονάδες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo by AP

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή 26/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα