Ο Ντ. Τραμπ ανακοίνωσε την έναρξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Ιαπωνία

Ο Ντ. Τραμπ ανακοίνωσε την έναρξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Ιαπωνία

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με στόχο τη σύναψη μιας νέας εμπορικής συμφωνίας, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.

«Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουν εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Αυτό ήταν κάτι που για διάφορους λόγους τα τελευταία χρόνια, η Ιαπωνία δεν ήταν πρόθυμη να κάνει και τώρα είναι διατεθειμένοι. Επομένως, είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό και είμαι βέβαιος ότι θα φθάσουμε σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα κι αν όχι…ωχ» σημείωσε ο μεγιστάνας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν είναι καθόλου χαρούμενος με το εμπορικό πλεόνασμα ύψους 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ κι επιθυμεί η διμερής συμφωνία να καλύψει αυτό το θέμα.

Γιαπωνέζοι αξιωματούχοι διατυπώνουν ανησυχίες ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα ζητήσει να μειωθούν οι εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ιαπωνία και ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών, κάτι που θα κατάφερε σημαντικό πλήγμα στην οικονομία της χώρας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δειπνήσει την Κυριακή το βράδυ στη Νέα Υόρκη με τον Σίνζο Άμπε.

«Κάναμε πολλά για να βοηθήσουμε την Ιαπωνία, θα ήθελα να δω μεγαλύτερη αμοιβαιότητα στη σχέση αυτή. Θα προχωρήσει!» είχε γράψει στο Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ