Ο νέος κόσμος μετά τη συμφωνία AUKUS και η πυρηνική ενέργεια

Ο νέος κόσμος μετά τη συμφωνία AUKUS και η πυρηνική ενέργεια

Ο νέος κόσμος που αναδύεται μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του κορονοϊού απεικονίζεται συμβολικά στην πυρηνική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Αυστραλίας. Διπλές συνεννοήσεις, οικονομικές ανατροπές, διπλωματικά αντίποινα και στο βάθος το ακανθώδες θέμα της πυρηνικής ενέργειας, το οποίο άλλωστε αγγίζει και τη χώρα μας.

Η AUKUS, που συντάραξε τη διεθνή σκηνή, επιβεβαίωσε την υπεροπλία της πυρηνικής ενέργειας έναντι των συμβατικών μέσων, καθώς ουσιαστικά ο Αυστραλός πρωθυπουργός, ακύρωσε τη σύμβαση ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων του 2016 με τη Γαλλία, για την προμήθεια συμβατικών υποβρυχίων, προτιμώντας την προηγμένη τεχνολογία της πυρηνικής ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Πέρα από το στρατηγικό σκέλος, οι οικονομικές διαστάσεις ήταν πολύ σημαντικές. Η χρηματοδότηση της πυρηνικής βιομηχανίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας άλλωστε αναδεικνύονται ως μείζονες στόχοι των κυβερνήσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία προτίμησαν να διαρρήξουν τις σχέσεις του με τη Γαλλία μπροστά στο φάσμα μίας τόσο μεγάλης συμφωνίας, που θα τους επιτρέψει βέβαια να βρουν απαραίτητα κεφάλαια για να μείνουν στην αιχμή της τεχνολογίας αλλά και η απασχόληση του εργασιακού δυναμικού. Ας μη λησμονούμε βέβαια πως βασικές διαφωνίες της αρχικής συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Αυστραλίας αφορούσαν τον τόπο κατασκευής των υποβρυχίων.

Η πυρηνική ενέργεια επηρεάζει έμμεσα και την Ελλάδα, καθώς έχει φτάσει στη γειτονία μας. Σε ανύποπτο χρόνο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έθιξε το ζήτημα των ζητημάτων ασφαλείας της κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της νότιας Τουρκίας. Οι πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις φυσικά τρομάζουν, αν κι η Ελλάδα ανησυχεί πως η πρόσβαση σε υλικά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Βέβαια, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν να θέσουν κι ένα αποδεκτό μοτίβο μεταφοράς πυρηνικής ενέργειας, την ώρα που το Ιράν ετοιμάζεται να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Η προμήθεια των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων πραγματοποιείται με ρήτρες μη εκμετάλλευσης της πυρηνικής τεχνολογίας, ενώ η Αυστραλία, η Μεγάλη Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν το αρμόδιο διεθνές όργανο, τη Διεθνή Επιτροπή Ατομική Ενέργειας στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ώστε να επιληφθεί της διαδικασίας μεταφοράς, εντός του κανονιστικού πλαισίου.

Βέβαια, οι επιπτώσεις της συμφωνίας είναι ακόμα απρόβλεπτες. Ήδη η Γαλλία συμφώνησε με την Ινδία για τη συνεργασία για μία πραγματικά πολυμερής διεθνή τάξη, όπως ανέφεραν. Το Παρίσι αναμένεται να συνεχίσει τις αντιδράσεις της, ώστε να αναδείξει τη διγλωσσία, τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας όσο και της Μεγάλης Βρετανίας. Ως ένας από τους βασικός πόλους γύρω από τους οποίους περιστρέφεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένονται και οι επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Να προσπαθήσει πλέον η Γαλλία να επιδείξει τη δύναμη της σε άλλες περιοχές όπως η Ανατολική Μεσόγειος για παράδειγμα, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες στρέφονται πλέον ξεκάθαρα προς το Ινδικό και Ευρωπαϊκό ωκεανό είναι ένα πραγματικό ενδεχόμενο.