Ο Μαδούρο, οι Κολομβιανοί αντάρτες και το πετρέλαιο της Γουιάνας

Ο Μαδούρο, οι Κολομβιανοί αντάρτες και το πετρέλαιο της Γουιάνας

Του Γιάννη Μαντζίκου

H ανακοίνωση του Γενικού εισαγγελέα της Βενεζουέλας για την έναρξη έρευνας κατά του Χουάν Γκουαϊδό με την κατηγορία της"εσχάτης προδοσίας" έρχεται την ώρα που οι σχέσεις του Καράκας με την Κολομβία μπαίνουν σε μια ταραχώδη φάση με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αρχικά, ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας Τάρεκ Ουίλιαμ Σααμπ παρουσίασε ένα ηχητικό μήνυμα στο οποίο ένα πρόσωπο που παρουσιάζεται ως μια αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης επικοινωνεί με έναν "εξωτερικό σύμβουλο" του Γκουαϊδό. Εκεί το πρόσωπο αυτό ζητά από τον σύμβουλο του Γκουαϊδό να "αλλάξει τη θέση της Βενεζουέλας" και να "εκχωρήσει την περιοχή Εσεκουίμπο" στην ExxonMobil και σε άλλες πολυεθνικές.

Η διαμάχη της της Βενεζουέλας με την Γουιάνα για την περιοχή Εσεκουίμπο μέτρα αρκετές δεκαετίες. Από καιρού εις καιρόν όμως ο Νικόλας Μαδούρο φέρνει στην επιφάνεια το θέμα αυτό για να τονώσει το εθνικό αίσθημα των Βενεζοελάνων για εξυπηρετήσει τους δικούς του σκοπούς.

Το Καράκας αμφισβητεί μια διαιτητική απόφαση που εκδόθηκε στο Παρίσι στα τέλη του 19ου αιώνα, η οποία παραχωρούσε την περιοχή στην τότε βρετανική αποικία, τη Γουϊάνα, και επικαλείται τη συμφωνία του 1966 που προτείνει μια λύση έπειτα από διαπραγμάτευση.

Η ένταση εμφανίστηκε ξανά το 2015, με αφορμή την ανακάλυψη πετρελαίου στα διαφιλονικούμενα ύδατα. Η Γουιάνα αδειοδότησε τότε την Exxon Mobil για να αναπτύξει τα κοιτάσματα, που εκτιμάται ότι έχουν μέχρι και 5 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Σε απάντηση ο Μαδούρο έκανε διάγγελμά εμφανιζόμενος με στρατιωτική περιβολή και λέγοντας ότι "θα πάρουμε πίσω αυτό που μας ανήκει", ισχυρισμός που προκαλεί θυμηδία, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Γουιάνα έχει πληθυσμό 800,000 κατοίκους και στρατό που με τα βίας ξεπερνά τις 5,000 μονάδες.

Στη συνέχεια στις 22 Δεκεμβρίου του 2018, το Ναυτικό της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι σταμάτησε ένα πλοίο θαλάσσιων ερευνών μισθωμένο από την ExxonMobil επικαλούμενο την εθνική κυριαρχία.

Με την αναμόχλευση του θέματος όμως ο Μαδούρο θέλει να πετύχει με έναν "σμπάρο όχι δύο αλλά πολλά τρυγόνια". Πρώτον, να στοχοποιήσει τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας Χουάν Γκουαϊδό για ένα ζήτημα το οποίο όλη σχεδόν η χώρα είναι ενωμένη. Δεύτερον, να κρύψει την δική του ανικανότητα καθώς η Βενεζουέλα δεν είναι σε θέση να αναπτύξει θαλάσσια οικόπεδα καθώς η πλουσιότερη χώρα του κόσμου σε κοιτάσματα πετρελαίου είναι υπερχρεωμένη.

Τρίτον, να κρύψει την σχέση του με την Κολομβιανή μαφία και τους αντάρτες FARC. Πριν λίγες μέρες τρία σημαντικά μέλη των Κολομβιανών ανταρτών ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να επιστρέψουν στην ένοπλη δράση με στόχο να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Ιβάν Ντουκε, σπάζοντας την συνθηκολόγηση.

Εν προκειμένω η κολομβιανή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα στελέχη αυτά κρύβονται στη Βενεζουέλα, ενώ η ιστοσελίδα Insight Crime τονίζει με σχετική της έρευνα ότι οι FARC βρίσκονται σε τουλάχιστον οκτώ πολιτείες της χώρας.

Η ενθυλάκωση των FARC στη Βενεζουέλα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα για τον Νικόλας Μαδούρο αφού με τον τρόπο αυτό απειλεί έμμεσα την κυβέρνηση Ντουκε στην Κολομβία η οποία στηρίζει αντίπαλο του τον Χουάν Γκουαϊδό. Την ίδια ώρα όπως αναφέρει η εκτενής έρευνα του Insight Crime, οι αντάρτες μαζί με τον στρατό της Βενεζουέλας ελέγχοντας στρατηγικά σημεία στα σύνορα είναι σε θέση να διακινούν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών.

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν η υπόθεση του Εσεκουίμπο είναι προπέτασμα καπνού για το Καράκας το οποίο εισέρχεται σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη καμπή ιδιαίτερα αν οι FARC εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον της Κολομβίας.