Ο Μαδούρο μπλόκαρε τη γέφυρα Σιμόν Μπολιβαρ στα σύνορα με την Κολομβία

Ο Μαδούρο μπλόκαρε τη γέφυρα Σιμόν Μπολιβαρ στα σύνορα με την Κολομβία

Κλείνουν το ένα μετά το άλλο, όλα τα περάσματα στα σύνορα Κολομβίας και Βενεζουέλας από το καθεστώς Μαδούρο με φόντο τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσε που εξέδωσε η υπηρεσία μετανάστευσης της Κολομβίας, ο Μαδούρο τοποθέτησε καμμένα  κοντέινερ που περιείχαν ανθρωπιστική βοήθεια στη γέφυρα Σιμον Μπολιβάρ μια από τις τρεις βασικές γέφυρες μαζί με την Ντε Σανταντέρ και Λα Ουνιόν που χρησιμοποιούσαν κάθε μέρα χιλιάδες βενεζοέλανοι για να μεταναστεύσουν στις γειτονικές χώρες.

Σημειώνεται ότι μετά το Σαββατοκύριακο, πάνω από 200 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας της Βενεζουέλας αυτομόλησαν και πέρασαν τα σύνορα με την Κολομβία, ανακοίνωσε η κολομβιανή υπηρεσία μετανάστευσης, την ώρα που η ένταση δεν σταματά να ανεβαίνει ανάμεσα στην Μπογκοτά και την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Η πλειοψηφία αυτών των στρατιωτών και αστυνομικών πέρασαν τα σύνορα προς την επαρχία Νόρτε δε Σαντανδέρ της Κολομβίας, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Κούκουτα, όπου βρίσκεται αποθηκευμένη η ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν στείλει οι ΗΠΑ για την Βενεζούελα.

Άλλα μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου της Βενεζουέλας αναζήτησαν βοήθεια από την κολομβιανή υπηρεσία μετανάστευσης στα τμήματα Αραούκα και Λα Γκουαχίρα, καθώς και στις πόλεις Βαλεντουπαρ, Καρταχένα Ντε Ίντιας, Μεντεγίν και στην πρωτεύουσα Μπογοτά.

Ο διευθυντής της κολομβιανής υπηρεσίας Κριστιάν Κρούγκερ Σαρμιέντο δήλωσε ότι τα στελέχη που λιποτάκτησαν διέφυγαν από την «δικτατορία» του προέδρου Νικολάς Μαδούρο προς αναζήτηση τροφής λόγω ελλείψεων στην χώρα τους, και εξαιτίας «πιέσεων των κολεκτίβος» (ένοπλες ομάδες σκληροπυρηνικών τσαβίστας).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν διασχίσει τα σύνορα περίπου 3 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι, δηλαδή ο ένας στους 12. Μάλιστα, εδώ και κάποιους μήνες ο ρυθμός φαίνεται πως έχει αυξηθεί σημαντικά -για του λόγου το αληθές, τον Σεπτέμβριο ο καταγεγραμμένος αριθμός των πολιτών της Βενεζουέλας σε γειτονικές χώρες ήταν 2,6 εκατομμύρια. 

AP Photo