Ο Μ. Πομπέο κάλεσε τις χώρες της Λ. Αμερικής να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό

Ο Μ. Πομπέο κάλεσε τις χώρες της Λ. Αμερικής να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο κάλεσε τις κυβερνήσεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής να αναγνωρίσουν τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος ηγείται της αντιπολίτευσης, ως τον υπηρεσιακό πρόεδρο της Βενεζουέλας, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση του Νίκολας Μαδούρο « παράνομη» και «εντελώς αντιδημοκρατική». 

Μιλώντας στην έδρα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών στην Ουάσιγκτον, ο Μάικλ Πομπέο είπε ότι η διεθνής κοινότητα βλέπει την Βενεζουέλα να υποφέρει για μεγάλο διάστημα και ήρθε η στιγμή να αποκατασταθεί η δημοκρατία. Ενώ όμως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βραζιλία και η Κολομβία έχουν αναγνωρίσει ως υπηρεσιακό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Γκουαϊδό, χώρες όπως το Μεξικό έχουν δηλώσει ότι συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον Μαδούρο. 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο, ζήτησε να μιλήσει για την κατάσταση στην Βενεζουέλα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως το Σάββατο, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Νοτίου Αφρικής στον ΟΗΕ Τζέρι Ματίλα. 

«Βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις, υπάρχει πρόταση, να γίνει η συνάντηση το Σάββατο το πρωί, επειδή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μπορεί να φθάσει στην έδρα του ΟΗΕ το Σάββατο στις εννέα το πρωί, για να μιλήσει για την Βενεζουέλα» δήλωσε ο Ματίλα και προσέθεσε ότι «για να απαντήσουμε στο ερώτημα, συνιστά ή όχι η κατάσταση στην Βενεζουέλα απειλή για την διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια, πρέπει να ακούσουμε τι θα πει ο Μάικλ Πομπέο».

Η Ρωσία δεν θα ζητήσει την σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας στον ΟΗΕ για την Βενεζουέλα

Η κατάσταση στην Βενεζουέλα αποτελεί εσωτερική υπόθεση αυτής της χώρας και δεν πρέπει να τεθεί προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια, απαντώντας στο ερώτημα αν προτίθεται η Ρωσία να ζητήσει την σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Βενεζουέλα. 

«Δεν το νομίζω» δήλωσε στους δημοσιογράφους και προσέθεσε «αυτή είναι εσωτερική τους υπόθεση, η κατάσταση στην Βενεζουέλα δεν βρίσκεται στην ημερησία διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ερντογάν: Ο λαός της Βενεζουέλας θα συνεχίσει να στηρίζει τον πρόεδρο Μαδούρο

Είναι αδύνατον για την Τουρκία να εγκρίνει τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι ο λαός της Βενεζουέλας θα συνεχίσει να στηρίζει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μαλτέζο ομόλογό του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε σοκαρισμένος από τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη λατινοαμερικανική χώρα, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίο οι δημοκρατίες να σέβονται τα εκλογικά αποτελέσματα.

Νωρίτερα το πρωί, ο Ερντογάν τηλεφώνησε στον Μαδούρο, την αποχώρηση του οποίου από την εξουσία ζητούν η αντιπολίτευση και η Ουάσινγκτον, για να του εκφράσει την υποστήριξή του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ