Ο Μ. Βέμπερ στο Liberal: Στην Ευρώπη υπάρχει Κράτος Δικαίου

Ο Μ. Βέμπερ στο Liberal: Στην Ευρώπη υπάρχει Κράτος Δικαίου

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ μιλάει στο Liberal για την χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, να ενεργοποιήσει το άρθρο 7 του ευρωπαϊκού κανονισμού εναντίον της Ουγγαρίας και του πρωθυπουργού της Βίκτορ Όρμπαν.

Στην ερώτηση αν αυτή η απόφαση που επιβάλλει κυρώσεις, σηματοδοτεί την πρόθεση του ΕΛΚ να απομακρύνει τον κ.Όρμπαν από τους κόλπους του, ο κ. Βέμπερ ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα προειδοποίησης προς την ουγγρική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη στάση της απέναντι στους δημοκρατικούς θεσμούς και στις ευρωπαϊκές αξίες.

Πιο συγκεκριμένα ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε ότι στην ευρωπαϊκή οικογένεια το Κράτος Δικαίου αποτελεί θεμελιώδες κεκτημένο το οποίο όλες οι κυβερνήσεις οφείλουν να σέβονται και να προασπίζουν μέσω αυτού, τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών.

Σε άλλο ερώτημα σχετικά με το αν η στάση του ΕΛΚ έχει ως στόχο να τιμωρήσει τον Όρμπαν με τις κυρώσεις που θα επιβληθούν, ο κ.Βέμπερ απαντά πως στόχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι όχι να τιμωρήσει μία χώρα-μέλος αλλά να ανοίξει έναν διάλογο μαζί της αλλά και με όσους στηρίζουν τάσεις ξενοφοβικές και απομονωτισμού στην Ευρώπη. Μία συζήτηση που θα αναδείξει ότι τέτοιες πρακτικές αντιβαίνουν στις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ που μόνο ενωμένη μπορεί να απαντήσει στα μεγάλα ζητήματα της μετανάστευσης και κάθε άλλης πρόκλησης που καλείται η Ευρώπη να αντιμετωπίσει.

Τέλος, ερωτηθείς αν φοβάται ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, κάτω από την πίεση της χθεσινής στάσης του ΕΛΚ εναντίον του, επιχειρήσει μια ηρωική έξοδο από τους κόλπους του για να συνεργαστεί με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σαλβίνι, ο κ. Βέμπερ σχολίασε ότι δεν προβλέπει άμεσα κάτι τέτοιο. Επισημαίνει δε ότι βρίσκονται στην αρχή ενός διαλόγου με την ουγγρική κυβέρνηση και ότι η Ευρώπη είναι εδώ για να συζητά και όχι να συγκρούεται με τα μέλη της.

Είναι σαφές ότι ο πρόεδρος του ΕΛΚ, ο οποίος προαλείφεται για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην μετά Γιούνκερ εποχή, προσπαθεί να αναλάβει έναν ενωτικό ρόλο στο πλαίσιο του ΕΛΚ αλλά και μεταξύ των αντίρροπων δυνάμεων που έχουν αναδειχθεί με αφορμή το μεγάλο μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη, την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας για την επανειλημμένη παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων και αρχών της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές -που καλύπτουν την απαίτηση για πλειοψηφία δύο τρίτων επί των ψηφισάντων- οι ευρωβουλευτές έδωσαν το πράσινο φως για την ενεργοποίηση της διαδικασίας που προβλέπει το άρθρο 7 κατά των «παραβατών».