Ο Λευκός Οίκος καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, στηρίζει τη λύση των δύο κρατών

Ο Λευκός Οίκος καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, στηρίζει τη λύση των δύο κρατών

Ο Λευκός Οίκος καταδικάζει τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον στόχων στο ισραηλινό έδαφος, τονίζοντας ότι το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

«Η Ιερουσαλήμ, μια πόλη τόσο σημαντική για τους πιστούς όλου του κόσμου, πρέπει να είναι ένας τόπος συνύπαρξης», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η Ψάκι υπογράμμισε ότι ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να στηρίζει τη λύση των δύο κρατών στο Μεσανατολικό. Η Ουάσινγκτον επικεντρώνει όμως τώρα τις προσπάθειές της στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ηρεμία

Τη βαθιά ανησυχία τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ για την κλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ και όσων εκτοξεύουν ρουκέτες από τη Γάζα και κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Απευθύνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ηρεμία. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να απαντήσει στις επιθέσεις με ρουκέτες. Ο παλαιστινιακός λαός έχει επίσης το δικαίωμα στην ασφάλεια, όπως και οι Ισραηλινοί», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις καταδίκασε τις επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς, τις οποίες αποκάλεσε «φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις», και υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Δήλωσε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν «το δικαίωμα στην ασφάλεια».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι για να «επαναλάβει αυτό το σημαντικό μήνυμα της αποκλιμάκωσης», σύμφωνα με τον Πράις.

«Συνεχίζουμε να απευθύνουμε έκκληση για ψυχραιμία, συνεχίζουμε να καλούμε όλες τις πλευρές σε αποκλιμάκωση και επίδειξη αυτοσυγκράτησης στις ενέργειές τους», πρόσθεσε ο Πράις.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ζήτησε επίσης σήμερα να υπάρξει «άμεση αποκλιμάκωση».

«Η βία και οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως «οι επιθέσεις με ρουκέτες από τη Χαμάς είναι απολύτως απαράδεκτες».

Έκκληση για αποκλιμάκωση απηύθυναν επίσης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο Ερυθρός Σταυρός.