Ο κινεζικός δράκος «βρυχάται» και στις εξαγωγές όπλων

Ο κινεζικός δράκος «βρυχάται» και στις εξαγωγές όπλων

Του Γιάννη Μαντζίκου

H Κίνα είναι πια η δεύτερη μεγαλύτερη σε στρατιωτικές δαπάνες και δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια όπλων στον πλανήτη πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Πάρα την έλλειψη διαφάνειας και στοιχείων από το Πεκίνο, το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του, κατατάσσει την χώρα στην δεύτερη θέση από πλευράς πωλήσεων στρατιωτικού εξοπλισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του SIPRI, οι πωλήσεις εξοπλισμού των τεσσάρων κινεζικών εταιρειών εκτιμάται ότι ανήλθαν στα 54,1 δισ. δολάρια το 2017, γεγονός που τις κατατάσσει μεταξύ των 20 κορυφαίων παραγωγών όπλων παγκοσμίως.

Ο κινεζικός όμιλος αεροσκαφών Aviation Industry Corporation of China (AVIC)  αποτελεί τον έκτο μεγαλύτερο κατασκευαστή όπλων, με εκτιμώμενες πωλήσεις για το 2017 στα 20,1 δισ. δολάρια ενώ η China North Industries Group Corporation (NORINCO) συγκαταλέγεται έκτη, με 17.2 δισ. δολάρια σε πωλήσεις. Αμέσως μετά βρίσκεται η China Electronics Technology Group με 12,2 δισ. δολάρια και 17η η China South Industries Group Corp. με 4,4 δισ. δολάρια σε πωλήσεις. Κοινή συνισταμένη των εταιρειών αυτών είναι η ιδιοκτησία τους, αφού όλες βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Πεκίνου.

Όσον αφορά τώρα τους προορισμούς των εξαγωγών της Κίνας αυτοί αποτυπώνουν και την κυριαρχία της στην Ασία, όπου κατευθύνεται το 70% των πωλήσεων. Ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές είναι το Πακιστάν, το οποίο από το 2009 και μετά, ξοδεύει 600 εκατομμύρια δολάρια για όπλα "made in China". Το Ισλαμαμπάντ λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού με την Ινδία η οποία αγοράζει οπλισμό από την Ρωσία και τις ΗΠΑ, έχει αναβαθμίσει τον αεροπορικό της στόλο με κινέζικα μαχητικά. Το Μπαγκλαντές αποτελεί επίσης ένα προνομιακό πεδίο για την Κίνα, αφού το 81% των αγορών της Ντακα γίνονται από το Πεκίνο. Από το 2009, η χώρα της Ασίας έχει αγοράσει δυο υποβρύχια, 16,000 καραμπίνες και 4,100 πιστόλια. Την ίδια ώρα η Μιανμάρ έχει αγοράσει 17 τζετ,  2 φρεγάτες και 76 τανκ. Παράλληλα,  Ινδονησία και Ταϊλάνδη έχουν αυξήσει και αυτές τις αγορές τους από την Κίνα. 

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου αναφέρουν ότι η Κίνα είναι παγκόσμιος ηγέτης στην κατασκευή drone των οποίων βασικοί αγοραστές είναι η Σαουδική Αραβία,  τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι η Κίνα πάρα το "φρενάρισμα" της οικονομίας της το 2019, αύξησε τις δαπάνες της, για 24ο συνεχόμενο χρόνο, κατά 5% στα 250 δισ. δολάρια. Οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνα είναι πλέον 10 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με το 1994 και αντιστοιχούν στο 14% του παγκόσμιου συνόλου. Αντανακλούν, σύμφωνα με το SIPRI, τη συνεχή οικονομική ανάπτυξη της ασιατικής χώρας και τον ισχυρότερο ρόλο της στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα.