Ο γόρδιος δεσμός του Brexit

Ο γόρδιος δεσμός του Brexit

Της Οντίν Λιναρδάτου

Μπορεί ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον να λύσει το γόρδιο δεσμό του Brexit;

Να πετύχει δηλαδή μια καλή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση , να κατευνάσει τους βουλευτές και εντέλει να κερδίσει τις εκλογές;

Το κοινοβούλιο έχει εγκλωβίσει τον πρωθυπουργό ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία εξαιρετικά δύσκολη απόφαση. Να παρανομήσει, να ζητήσει παράταση από την ΕΕ, κάτι που έχει ορκιστεί δημοσίως πολλές φορές πως δεν θα το κάνει ποτέ ή να προσπαθήσει ειλικρινά να πετύχει μια καλή συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ξαφνικά η πιο ελκυστική επιλογή είναι η επίτευξη συμφωνίας.

Και όπως όλα δείχνουν αυτό το έχει εμπεδώσει η Ντάουνινγκ Στριτ για αυτό και υποσχέθηκε πως την Πέμπτη θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην Κομισιόν.

Ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία όμως αυτή θα πρέπει να υπερψηφιστεί από το βρετανικό κοινοβούλιο. Αυτός και αν θα είναι γιγάντιος άθλος για τον κ. Τζόνσον. Και όλα αυτά να γίνουν μέχρι την 19η Οκτωβρίου.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει τώρα ο βρετανός πρωθυπουργός είναι να φέρει μια συμφωνία, που οι οπαδοί του Brexit δεν θα επιθυμούν και να την απορρίψει το κοινοβούλιο.

Έτσι ο Νάιτζελ Φάρατζ και το κόμμα του θα μπορούν άνετα να υποστηρίζουν πως και ο Μπόρις Τζόνσον παραδόθηκε και οι Εργατικοί να λένε πως υποχρέωσαν τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει το επόμενο διάστημα να τετραγωνίσει τον κύκλο αν θέλει να επιβιώσει πολιτικά.

Τι μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός και οι σύμβουλοι του; Όπως γράφει η εφημερίδα Guardian ο κ. Τζόνσον μπορεί να αποφασίσει να χάσει τη μάχη για να κερδίσει τον πόλεμο. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει πως θα παραδεχτεί πως έχασε τη μάχη που έδωσε με το κοινοβούλιο και θα παραιτηθεί ελπίζοντας πως θα κερδίσει τις εκλογές όποτε και αν γίνουν αυτές.

Το άλλο που μπορεί να κάνει, αν βεβαιωθεί πως η επίτευξη συμφωνίας είναι μία χαμένη υπόθεση, είναι να το παίξει ήρωας και να σκηνοθετήσει μια δραματική έξοδο από τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου κατηγορώντας τους Ευρωπαίους για την αποτυχία εξεύρεσης λύσης.

Και όταν θα κληθεί να ζητήσει παράταση του Brexit τότε ως γνήσιος λαϊκιστής μπορεί να επιτεθεί στο κοινοβούλιο και να κατηγορήσει τους βουλευτές ότι αδιαφορούν για τη θέληση του λαού.

Τώρα αν θα φτάσει τόσο μακριά μέχρι να παραβιάσει τον νόμο αυτό μένει να το δούμε και ίσως ούτε ο ίδιος ούτε οι σύμβουλοι του να το έχουν αποφασίσει ακόμα.