Ο επικεφαλής της MI6 προειδοποιεί τη Ρωσία: «Μην υποτιμάτε τη Δύση»

Ο επικεφαλής της MI6 προειδοποιεί τη Ρωσία: «Μην υποτιμάτε τη Δύση»

 

Προειδοποίηση στο Κρεμλίνο απηύθυνε σήμερα ο επικεφαλής της βρετανικής εξωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών τονίζοντας πως η Ρωσία δεν πρέπει να υποτιμά τη Δύση μετά την επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του Σκριπάλ, η οποία προκάλεσε φόβους για συγκαλυμμένη ρωσική δραστηριότητα στο εξωτερικό.

Ο Άλεξ Γιάνγκερ αναφέρθηκε στις παγκόσμιες απειλές που αντιμετωπίζει η Βρετανία καθώς ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε λιγότερους από τέσσερις μήνες.

Η Ρωσία, η μοναδική εχθρική χώρα που κατονομάστηκε στη γραπτή ομιλία του, τηρεί μια στάση «διαρκούς αντιπαράθεσης» με τη Δύση, είπε ο Γιάνγκερ, επικαλούμενος την επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

«Το ρωσικό κράτος χρησιμοποίησε ένα στρατιωτικού βαθμού χημικό όπλο στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε ο Γιάνγκερ. «Πρόθεσή μας είναι για το ρωσικό κράτος να καταλήξει πως, όποια κι αν είναι τα οφέλη τα οποία νομίζει ότι αποκομίζει από αυτή τη δραστηριότητα, δεν αξίζουν τον κίνδυνο», είπε.

 

«Θα έλεγα πως αν και το ρωσικό κράτος επιδιώκει να μας αποσταθεροποιήσει, εμείς δεν επιδιώκουμε να αποσταθεροποιήσουμε τη Ρωσία. Δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση», είπε ο Γιάνγκερ.

Ο 55χρονος Γιάνγκερ είπε ακόμη πως οι κατάσκοποι της Βρετανίας απέτρεψαν πολλές συνωμοσίες του Ισλαμικού Κράτους με προέλευση το εξωτερικό. Η MI6 εξακολουθεί να εργάζεται με τις υπηρεσίες των εταίρων της προκειμένου να ενισχύσουν τους «απαραίτητους δεσμούς ασφαλείας» στην Ευρώπη, είπε και πρόσθεσε πως η Βρετανία βοήθησε τη Γαλλία και τη Γερμανία να αποτρέψουν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις φοιτητών, ο επικεφαλής της MI6 είπε πως η παγκόσμια ισορροπία μετατοπίζεται προς την Κίνα καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αποκτά σημαντικά κεφάλαια, πολιτική επιρροή και τεχνολογική κυριαρχία.

«Βασικά, η εξουσία, το χρήμα και η πολιτική πάνε ανατολικά», είπε ο Άλεξ Γιάνγκερ. «Είναι μια νέα πολιτική πραγματικότητα στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστούμε.»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ