Ο Εμ. Μακρόν αρνήθηκε να απαντήσει αν θα σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στη Σ. Αραβία

Ο Εμ. Μακρόν αρνήθηκε να απαντήσει αν θα σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στη Σ. Αραβία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε να απαντήσει, κατά την επίσκεψή του στην έκθεση Euronaval 2018, όταν ρωτήθηκε για την ενδεχόμενη διακοπή της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, όπως έχει ζητήσει η Γερμανία από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

"Η ατζέντα μου δεν υπαγορεύεται από τα μέσα ενημέρωσης, είτε σας αρέσει είτε όχι. Ασχολούμαι με ένα άλλο θέμα. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ζήτημα με το οποίο ασχολούμαστε. Καμία. Καμία. Επομένως, δεν θα απαντήσω. Λυπάμαι. Αυτό θα συνεχιστεί για όσο διάστημα είμαι στη θέση που βρίσκομαι. Είτε σας αρέσει, είτε σας δυσαρεστεί" απάντησε εμφανώς δυσαρεστημένος ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Μακρόν, συνοδευόμενος από την υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί, επισκεπτόταν την έκθεση που είναι αφιερωμένη στην αμυντική ναυτική βιομηχανία, στο Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι. Οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν η Γαλλία θα σταματήσει να πουλάει όπλα στο Ριάντ –κάτι που ζήτησε την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ– μέχρι να ριχθεί άπλετο φως από τη Σαουδική Αραβία στην υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

"Επειδή ένας πολιτικός λέει κάτι, δεν είμαι υποχρεωμένος να αντιδρώ κάθε φορά. Και επομένως δεν θα σας απαντήσω", επανέλαβε όταν του τέθηκε ξανά η ίδια ερώτηση.

Η Παρλί, από την πλευρά της, είπε ότι "η βασική προεταιρότητα" είναι να διεξαχθεί μια αξιόπιστη έρευνα για την υπόθεση του Κασόγκι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ