Ο Ε. Ράμα αναλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών εν μέσω πολιτικής έντασης

Ο Ε. Ράμα αναλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών εν μέσω πολιτικής έντασης

Συνεχίζεται η πολιτική ένταση στην Αλβανία, με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα να ανακοινώνει πως αναλαμβάνει προσωρινά το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών, λίγες μέρες μετά την απόρριψη του εκλεκτού του Γκεντ Τσάκαϊ, από τον Προεδρο της χώρας.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Ράμα αναφέρει πως «ο πρόεδρος δεν υπέγραψε την απόλυση του υπουργού Εξωτερικών μέχρι την προθεσμία που ορίζεται από το Σύνταγμα. Θα προσφύγουμε γι'' αυτήν την παραβίαση, μαζί με τις όλες τις άλλες, στο νέο Συνταγματικό Δικαστήριο».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αναλαμβάνει ο ίδιος το υπουργείο καθώς «δεν μπορεί να χάνει χρόνο περιμένοντας τον πρόεδρο».

Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο ο Έντι Ράμα προχώρησε σε σαρωτικό ανασχηματισμό, αντικαθιστώντας σχεδόν τους μισούς υπουργούς του. Η πρότασή του για το Υπουργείο Εξωτερικών ήταν ο 30χρονος Κοσοβάρος Γκέντ Τσάκαϊ. Ωστόσο ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ίλιρ Μέτα αρνήθηκε να υπογράψει τον διορισμό του Τσάκαϊ υποστηρίζοντας πως «δεν έχει τα απαραίτητα προσόντα ούτε το πολιτικό εκτόπισμα ώστε να αναλάβει τόσο κρίσιμο χαρτοφυλάκιο».

Σύμφωνα με το βαλκανικό πρακτορείο ειδήσεων IBNA, ο πρόεδρος Μέτα, σε απάντησή του προς τον πρωθυπουργό Ράμα για το ζήτημα, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Γκεντ Τσάκαϊ είναι άπειρος και οι δημόσιες δηλώσεις του σχετικά με το θέμα των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου είναι απαράδεκτες.

Ο Έντι Ράμα είχε αντιδράσει έντονα έντονα σε αυτή την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία χαρακτήρισε όχ μόνο «αντισυνταγματική, αλλά και ντροπιαστική».

Ο κ. Ράμα είχε δηλώσει πως τα επιχειρήματα «που παρέθεσε ο κ. Πρόεδρος είναι εξωφρενικά και επαίσχυντα για το θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί».