7ος χρόνος, ημέρα 2056η
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021

Ο δράστης της επίθεσης σε σχολείο της Ρωσίας θα εξετασθεί από ειδικούς

Ο δράστης της επίθεσης σε σχολείο της Ρωσίας θα εξετασθεί από ειδικούς
AP Photo/Dmitri Lovetsky

Ο 19χρονος δράστης της επίθεσης σε σχολείο στην πόλη Καζάν του Ταταρστάν, Ιλνλάζ Γκαλιαβίγεφ, θα υποβληθεί με εντολή της ανάκρισης, σε εξετάσεις από ειδικούς ψυχολόγους και ψυχίατρους για να διαπιστωθούν τυχόν ιδιαιτερότητες στην συμπεριφορά του καθώς και τα κίνητρα της πράξης του, μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο πηγή στα όργανα επιβολής του νόμου.

«Είναι γνωστό -δήλωσε η ίδια πηγή- ότι μετά την δολοφονία των μαθητών και των δασκάλων, ο Γκαλιαβίγεφ ήταν έτοιμος να θέσει τέλος στην ζωή του αλλά οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν και δεν του έδωσαν αυτήν την δυνατότητα».

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι ο Γκαλιαβίγεφ, λίγο πριν πραγματοποιήσει την πράξη του δημιούργησε λογαριασμό στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, στον οποίο περιέγραφε ότι ετοιμάζεται να επιτεθεί στο σχολείο και να σκοτώσει όσο πιο πολλούς βρισκόντουσαν εκεί.

Η επίθεση εναντίον του σχολείου Ν175 στην πόλη Καζάν πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με την Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή στις 9.30 το πρωί, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 9 άνθρωποι, εκ των οποίων 7 παιδιά και 2 ενήλικες, και να τραυματισθούν 21, εκ των οποίων οι οκτώ σε σοβαρή κατάσταση,

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο, ο οποίος επισκέφθηκε το Καζάν, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι στο νοσοκομείο παίδων της πόλης νοσηλεύονται 18 παιδιά, εκ των οποίων έξι είναι σε σοβαρή κατάσταση και άλλα δύο σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση. Οκτώ παιδιά τραυματίσθηκαν από τα πυρά, ενώ τα υπόλοιπα τραυματίσθηκαν από θραύσματα γυαλιών κατά την εκκένωση του κτιρίου.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ο 19χρονος δράστης όταν εισήλθε στο σχολείο ενεργοποίησε και έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.

Όπως δήλωσε σήμερα η συνήγορος για τα δικαιώματα των παιδιών παρά τω προέδρω της Ρωσικής Ομοσπονδίας Άννα Κουζνετσόβα από το ωστικό κύμα που προκάλεσε η έκρηξη του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού θα μπορούσαν να είχαν σκοτωθεί πολύ περισσότερα παιδιά, αν βρισκόντουσαν στο βεστιάριο και σε άλλους χώρους του σχολείου τη στιγμή της έκρηξης.

Η Κουζνετσόβα δήλωσε ότι με αφορμή τα γεγονότα αυτά, θα ενισχυθεί η φύλαξη των 1.400 σχολείων και 1.800 κτιρίων σε μόνιμη βάση στο Ταταρστάν.