Ο Βλ. Πούτιν κατέθεσε στη Δούμα το νομοσχέδιο περί συνταγματικών αλλαγών

Ο Βλ. Πούτιν κατέθεσε στη Δούμα το νομοσχέδιο περί συνταγματικών αλλαγών

Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τροπολογίες για συνταγματικές αλλαγές, μέσω του οποίου, μεταξύ άλλων, προβλέπεται σημαντική διεύρυνση αρμοδιοτήτων της Δούμας (Κάτω Βουλή) κατέθεσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν, τις οποίες ο ίδιος είχε ανακοίνωσε κατά την διάρκεια του διαγγέλματος που είχε απευθύνει πρόσφατα ενώπιον του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλής). 

Στις διευρυμένες αυτές αρμοδιότητες της Δούμα Κάτω Βουλής συμπεριλαμβάνεται το δικαίωμα να ορίζει τον πρωθυπουργό, τους αναπληρωτές πρωθυπουργούς και τους υπουργούς, κάτι που όπως πολύ αναλυτές επισημαίνουν και καταγγέλλει η ρωσική αντιπολίτευση θα οδηγήσει σε διά βίου διακυβέρνηση της Ρωσίας από τον Βλ. Πούτιν.

Μια από τις πιο σημαντικές τροπολογίες είναι αυτή που αφορά στο καθεστώς του Κρατικού Συμβουλίου. Ο πρόεδρος Πούτιν προτείνει να θεσπισθεί στο Σύνταγμα το δικαίωμα του προέδρου να διαμορφώνει το Κρατικό Συμβούλιο. Ο θεσμός του Κρατικού Συμβουλίου δημιουργείται για την «συντονισμένη λειτουργία των οργάνων κρατικής εξουσίας», για τον καθορισμό των βασικών κατευθύνσεων στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική, καθώς και της κοινωνικό-οικονομικής πολιτικής. Παράλληλα στις προτεινόμενες από τον πρόεδρο Πούτιν τροπολογίες, λείπει η διατύπωση ότι ο πρόεδρος είναι επικεφαλής του Κρατικού Συμβουλίου.

Επίσης, προτείνεται να αφαιρεθεί η διατύπωση που λέει ότι δεν μπορεί να εκλέγεται ο πρόεδρος για δύο «κατά σειρά» θητείες.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο TASS στο άρθρο 75 του Συντάγματος προτείνεται επίσης να προστεθεί η θέση που λέει ότι στην Ρωσική Ομοσπονδία διασφαλίζεται ο κατώτατος μισθός, ο οποίος δεν θα είναι μικρότερος του κατώτατου ορίου διαβίωσης στην Ρωσία και η αναπροσαρμογή των κοινωνικών επιδομάτων.

Σύμφωνα με τις τροπολογίες, οι κυβερνήτες και οι επικεφαλής των ομοσπονδιακών κρατικών οργάνων εξουσίας μπορούν να είναι πολίτες ηλικίας όχι μικρότερης των 30 ετών, οι οποίοι δεν έχουν ξένη υπηκοότητα, άδεια παραμονής, «ή άλλο έγγραφο που να πιστοποιεί το δικαίωμα της μόνιμης παραμονής τους σε άλλο κράτος».

Παράλληλα, προτείνεται να υπάρξει αυστηροποίηση των απαιτήσεων αναφορικά με τους υποψηφίους για το προεδρικό αξίωμα, καθώς θα πρέπει να ζουν στην Ρωσία για διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών, ενώ το σημερινό Σύνταγμα προβλέπει διάστημα 10 ετών και να μην έχουν αποκτήσει ποτέ ξένη υπηκοότητα. Η απαίτηση να μην έχει κανείς ξένη υπηκοότητα, εξαιρεί πάντως τους κατοίκους της Κριμαίας, η οποία προσφάτως προσαρτήθηκε στην Ρωσική Ομοσπονδία, μετά την βίαιη απόσπασή της από την Ουκρανία το 2014.

Όρια ηλικίας θα επιβληθούν και για τα μέλη της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης. Μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) θα μπορεί να γίνει Ρώσος πολίτης ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ για τους βουλευτές της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) το όριο ηλικίας παραμένει το ίδιο από 21 ετών και άνω.

Ο Ρώσος πρόεδρος προτείνει επίσης οι επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας να διορίζονται ύστερα από διαβουλεύσεις με τον Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή).

Εκτός των άλλων, ο πρόεδρος Πούτιν είχε προτείνει να κατοχυρωθεί συνταγματικά η προτεραιότητα του ρωσικού Συντάγματος έναντι των διεθνών συμφωνιών στην ρωσική επικράτεια.

Διαδηλώσεις κατά της «δια βίου διακυβέρνησης» σχεδιάζει η αντιπολίτευση

Την διοργάνωση μαζικών διαδηλώσεων κατά των συνταγματικών αλλαγών που προτείνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, για τις οποίες η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι του εξασφαλίζουν το δικαίωμα να κυβερνά πλέον εφ' όρου ζωής σχεδιάζει τον επόμενο μήνα η ρωσική αντιπολίτευση.

Ο Πούτιν την περασμένη εβδομάδα προέβη σε μια κίνηση - έκπληξη, καθώς ανακοίνωσε την ριζική αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος, με την πρόθεση να διευρύνει τις εξουσίες της ρωσικής βουλής (Δούμα), η οποία παράλληλα οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ και της κυβερνήσεώς του.  

Ο Βλ. Πούτιν κυριαρχεί εδώ και δύο δεκαετίες στην πολιτική σκηνή της Ρωσία, εναλλασσόμενος ανάμεσα στον προεδρικό και τον πρωθυπουργικό θώκο, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.   

Ο πολιτικός Ιλιά Γιάσιν, προσκείμενος στην αντιπολίτευση, ανακοίνωσε στην σελίδα του στο Facebook ότι η αντιπολίτευση θα υποβάλει αίτηση στον Δήμο της Μόσχας προκειμένου να δοθεί άδεια να πραγματοποιήσει στις 29 Φεβρουαρίου πορεία στην μνήμη του δολοφονηθέντος πολιτικού της αντιπολίτευσης Μπορίς Νεμτσόφ.

«Θα είναι μια πολιτική πορεία, βασικός στόχος της οποίας θα είναι να διακηρύξει την εναλλαγή στην εξουσία και να διαμαρτυρηθεί κατά του σφετερισμού της εξουσίας. Τελικά αυτό ήταν που επεδίωκε ο Μπορίς Νεμτσόφ και για αυτό έδωσε την ζωή του», έγραψε ο Γιάσιν στην ανάρτησή του.

Την απόφαση για την διεξαγωγή πορείας με συνθήματα κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης την οποία πρότεινε ο πρόεδρος Πούτιν, έλαβε η οργανωτική επιτροπής της πορείας στη μνήμη του Μπορίς Νεμτσόφ. Στην συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι της οργάνωσης «Σολιντάρνοστι» (Αλληλεγγύη), του Ιδρύματος του Αλεξέι Ναβάλνι κατά της Διαφθοράς, του κόμματος «Γιάμπλακο» , του κόμματος «ΠΑΡΝΑΣ», του Φιλελευθέρου Κόμματος και του «Κόμματος των Αλλαγών».

Χθες, Κυριακή, στην Μόσχα διοργανώθηκε αντιφασιστική πορεία στη μνήμη του δικηγόρου Στανισλάβ Μαρκέλοφ και της δημοσιογράφου Αναστασία Μπαμπούρινα. Μερικοί διαδηλωτές κρατούσαν στα χέρια τους το Σύνταγμα της Ρωσίας διαμαρτυρόμενοι κατ' αυτόν τον τρόπο κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης. Οι αρχές προειδοποίησαν τους διαδηλωτές ότι η συμμετοχή σε πορεία με συνθήματα που δεν έχουν εγκριθεί μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση του νόμου. Κατά την διάρκεια της διαδήλωσης συνελήφθησαν περισσότερα από 10 άτομα.