Ο 12ος υποψήφιος διάδοχος της Τ. Μέι

Ο 12ος υποψήφιος διάδοχος της Τ. Μέι

 

Ένας πρώην υφυπουργός για τη μετανάστευση και πρώην υπεύθυνος κομματικής πειθαρχίας, ο Μαρκ Χάρπερ, γίνεται ο δωδέκατος υποψήφιος για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι στην ηγεσία των Συντηρητικών.

Ο Χάρπερ κατείχε τη θέση του υφυπουργού όταν η Τερέζα Μέι ήταν υπουργός Εσωτερικών και παραιτήθηκε (2014) όταν αποκαλύφθηκε ο διορισμός προσωπικού για την καθαριότητα που δεν είχε άδεια να εργαστεί στη Βρετανία, ενώ στη συνέχεια τοποθετήθηκε υπεύθυνος κομματικής πειθαρχίας στην κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον. Στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι δεν είχε κάποια θέση και τώρα παρουσιάζεται ως υποψήφιος που προσφέρει «νέο σκεπτικό» και νέα προσέγγιση στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος, εάν εκλεγεί, μεταξύ άλλων περισσότερη διαβούλευση με την ιρλανδική κυβέρνηση και με τους συναδέλφους του βουλευτές Τόρις γύρω από το Brexit.

«Βλέπουμε τα ίδια πρόσωπα να λένε τα ίδια πράγματα εδώ και τρία χρόνια. Κάποιοι από αυτούς προσπάθησαν να αυτοπαρουσιαστούν ως νέα πρόσωπα, αλλά φοβάμαι ότι κάθισαν στο ίδιο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου και μοιράστηκαν την ευθύνη με την πρωθυπουργό», δήλωσε ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του.

Συμμετείχε στην εκστρατεία του Remain το 2016 και υπαινίχθηκε επιπλέον καθυστέρηση του Brexit, πέραν της 31ης Οκτωβρίου, εάν χρειαστεί, σε περίπτωση που ο επόμενος πρωθυπουργός επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία αποχώρησης. Όταν είχε παραιτηθεί από υφυπουργός, η Τερέζα Μέι είχε δηλώσει ότι ο Χάρπερ μπορεί να είναι υπερήφανος για τον ρόλο που έπαιξε στην μείωση της μετανάστευσης στη Βρετανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ