NYT: Ο Ντ. Τραμπ διατηρεί λογαριασμό σε κινεζική τράπεζα

NYT: Ο Ντ. Τραμπ διατηρεί λογαριασμό σε κινεζική τράπεζα

Μπορεί ο Ντοναλντ Τραμπ να έχει υπάρξει επικριτικός απέναντι σε αμερικανικές εταιρείες που πραγματοποιούν επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Κίνα, την ώρα που έχει ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο από την αρχή της προεδρίας του, όμως αυτό δεν τον εμποδίζει να διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό στην εν λόγω χώρα. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times,ο λογαριασμός ελέγχεται από τη Διεθνή Διοίκηση των Ξενοδοχείων που ανήκουν στον Τραμπ και πλήρωνε τοπικούς φόρους κατά το διάστημα μεταξύ του 2013 και του 2015. Από τον κινεζικό λογαριασμό έχουν πληρωθεί 188.561 δολάρια σε τοπικούς φόρους.

Ο Άλαν Γκάρτεν, ένας δικηγόρος του Οργανισμού Τραμπ, δήλωσε στους NYT ότι η Διεθνής Διοίκηση των Ξενοδοχείων του Τραμπ είχε «δημιουργήσει έναν λογαριασμό σε μια κινεζική τράπεζα με γραφεία στις ΗΠΑ, προκειμένου να πληρώσει τους τοπικούς της φόρους».

«Δεν υλοποιήθηκαν ποτέ συμφωνίες, συναλλαγές ή άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες και από το 2015, το γραφείο έχει παραμείνει ανενεργό», δήλωσε ο Γκάρτεν.

«Παρόλο που ο τραπεζικός λογαριασμός παραμένει ανοιχτός, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ για κανέναν άλλο σκοπό», είπε στους NYT.

Οι New York Times αποκάλυψαν την ύπαρξη του λογαριασμού, αφότου ήλθαν στην κατοχή τους τα φορολογικά στοιχεία του Αμερικανού προέδρου, τα οποία περιελάμβαναν πληροφορίες τόσο για τις προσωπικές όσο και για τις επιχειρηματικές συναλλαγές του.

Σύμφωνα με προηγούμενα στοιχεία της εφημερίδας, ο Τραμπ είχε πληρώσει 750 δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους στις ΗΠΑ το 2016 και το 2017, όταν και ανακηρύχθηκε πρόεδρος.

Επιπρόσθετα, η ανάλυση των φορολογικών αρχείων του Ντόναλντ Τραμπ που περιήλθαν στη κατοχή της εφημερίδας New York Times είχε δείξει ότι περισσότερες από 200 εταιρείες, ομάδες ειδικού συμφέροντος και ξένες κυβερνήσεις διοχέτευαν εκατομμύρια δολάρια στις επιχειρήσεις του Αμερικανού προέδρου ζητώντας ή λαμβάνοντας ανταλλάγματα η από την κυβέρνηση του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα τουλάχιστον 60 οντότητες διοχέτευσαν έμμεσα η άμεσα 12 εκατομμύρια δολάρια στον Οργανισμό Trump κατά τα δύο πρώτα χρόνια της προεδρίας του.