7ος χρόνος, ημέρα 2154η
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

ΝΥΤ: Αυτός είναι o γιατρός που ξεκίνησε τις θεωρίες συνωμοσίας για τα εμβόλια

ΝΥΤ: Αυτός είναι o γιατρός που ξεκίνησε τις θεωρίες συνωμοσίας για τα εμβόλια
Shutterstock

Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 αυξάνεται στις ΗΠΑ και Λευκός Οίκος βρίσκεται αντιμέτωπος με «χιονοστιβάδα» fake news για τα εμβόλια, μια ομάδα 12 αντιεμβολιαστών θεωρούνται υπεύθυνοι για τα δύο τρίτα των ειδήσεων που κυκλοφορούν στα κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Καταπολέμησης Ψηφιακού Μίσους την οποία επικαλείται η εφημερίδα New York Times.

Το πρώτο όνομα στη λίστα των «superspreaders fake news», είναι ο Δρ Τζόζεφ Μέρκολα, ένας 67χρονος οστεοπαθητικός γιατρός ο οποίος έχει εδώ και καιρό βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής και των ρυθμιστικών αρχών για την προώθηση η εγκεκριμένων θεραπειών. Σύμφωνα με την NYT, ο Μέρκολα ξεκίνησετην διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με τα εμβόλια.

«Ο Μέρκολα είναι ο πρωτοπόρος του αντιεμβολιαστικού κινήματο διακινεί συμπληρώματα διατροφής και ψεύτικες θεραπείες ως εναλλακτικές λύσεις στα εμβόλια», αναφέρεται στην έκθεση του Μαρτίου. «Οι συνδυασμένοι προσωπικοί λογαριασμοί του Μέρκολα στα κοινωνικά μέσα έχουν περίπου 3,6 εκατομμύρια ακόλουθους», πρόσθετει.

Ο Μέρκολα είναι πολύ καλός γνώστης του ίντερνετ και απασχολεί δεκάδες υπαλλήλους. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 άρθρα στο Facebook, που σπείρουν την αμφιβολία για τα εμβόλια από τότε που ξέσπασε η πανδημία, εξασφαλίζοντας ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό από ό,τι οι περισσότεροι αντιεμβολιστές. Οι ισχυρισμοί του αναπαράγονται συνεχώς στο Twitter, το Instagram και το YouTube.

Η επίσημη αγγλόφωνη σελίδα του Μέρκολα στο Facebook  έχει περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια ακολούθους και η ισπανόφωνη επιπλέον 1 εκατομμύριο. Οι NYT εντόπισαν τουλάχιστον 17 άλλες σελίδες του Facebook, που είναι υπό δικό του έλεγχο.

Το κοινό του μεγαλώνει συνεχώς. Δεν έχει όμως απαντήσει πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει το ακόλουθο. Περισσότεροι το 97% των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται σήμερα στις ΗΠΑ είναι ανεμβολίαστοι, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDCP).

Υπενθυμίζεται ότι επιφανής αντιεμβολιαστής είναι και  οανηψιός του Τζον Φ. Κένεντι και γιος του τέως Υπουργού Δικαιοσύνης, Ρόμπερτ Κένεντι. Ο δικηγόρος και περιβαλλοντολόγος, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, είναι γνωστός αντιεμβολιαστής εδώ και χρόνια και πρόεδρος της οργάνωσης «Άμυνας της παιδικής Υγείας», η οποία τάσσεται κατά του εμβολιασμού των παιδιών.