Ντράγκι: Δεν θα μείνω στην κυβέρνηση αν αποδυναμωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός

Ντράγκι: Δεν θα μείνω στην κυβέρνηση αν αποδυναμωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε την Πέμπτη ότι θα παραιτηθεί εάν ο συνασπισμός του χάσει την υποστήριξη ορισμένων από τα μέλη του, αλλά πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει. Ο Ντράγκι, ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ηγείται ενός ευρέος συνασπισμού από τον Φεβρουάριο του 2021, αλλά οι εντάσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων έχουν αυξηθεί ενόψει των γενικών εκλογών που θα διεξαχθούν το πρώτο εξάμηνο του 2023.

"Η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει. Και δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το Κίνημα των 5 Αστέρων", είπε ο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, αναφερόμενος σε ένα από τα μεγαλύτερα  κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού που έχει εκφράσει επανειλημμένα αμφιβολίες για την κυβερνητική πολιτική. Ο Ντράγκι είπε ότι δεν θα ήταν ικανοποιημένος με την αποχώρηση των 5 Αστέρων από την κυβέρνηση, ακόμα και αν παρείχε  υποστήριξη για την ψήφιση νόμων.

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε νωρίς στην πατρίδα του από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το βράδυ της Τετάρτης για να προεδρεύσει μιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που συμφώνησε περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τη σύγκρουση στην Ουκρανία. 

Η πρόωρη επιστροφή του στη Ρώμη ήρθε επίσης εν μέσω δημοσιευμάτων για διαφωνία μεταξύ του Ντράγκι και του ηγέτη των 5 Αστέρων Τζουζέπε Κόντε. Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο την περασμένη εβδομάδα αποχώρησε από τους 5 Αστέρες για να σχηματίσει μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα που θα στηρίξει την κυβέρνηση