Ντ. Τραμπ: Σπουδαία ευκαιρία για την Β. Κορέα η αποπυρηνικοποίησή της

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019, 08:54
-A +A
Ντ. Τραμπ: Σπουδαία ευκαιρία για την Β. Κορέα η αποπυρηνικοποίησή της

Την άποψη ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να ακμάσει σαν το Βιετνάμ αν εγκαταλείψει τα προγράμματά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων εξέφρασε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες πριν συναντήσει τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, στο Ανόι, στη δεύτερη συνάντηση κορυφής των δύο κρατών.

«Το Βιετνάμ ακμάζει όπως ελάχιστες άλλες χώρες στη γη. Η Βόρεια Κορέα θα κάνει το ίδιο, και πολύ γρήγορα, αν αποπυρηνικοποιηθεί», υποστήριξε ο Ντ. Τραμπ  σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Οι δυνατότητες είναι τρομερές, μια μεγάλη ευκαιρία, όπως σχεδόν καμία άλλη στην ιστορία, για τον φίλο μου Κιμ Γιονγκ Ουν», πρόσθεσε. 

Σημειώνεται, ότι σήμερα εννιά μήνες μετά την πρώτη σύνοδο κορυφής ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα και ενώ δεν έχει σημειωθεί κάποιο θερμό επεισόδιο ανάμεσα στις δυο πλευρές, το μενού των συνομιλιών είναι λίγο πολύ το ίδιο, αφού οι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν την «πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη» αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας» απαίτηση η οποία όπως επισημαίνουν αναλυτές αν δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα «αφήνει περιθώριο για αναρίθμητες ερμηνείες».

Πέραν αυτών, βασικό θέμα που δεν ετέθη κατά τη διάρκεια της πρώτης συνόδου είναι αυτό της ασφάλειας της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας αφού οι εγγυήσεις που μπορεί να παρέχει η Πιονγιάνγκ για καταστροφή των πυραύλων που μπορούν να πλήξουν την Αμερική (γνωστοί ως ICBM), δεν είναι αρκετές αν δεν περιλαμβάνουν αντίστοιχες εγγυήσεις για την ασφάλεια της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, κάτι που θα οδηγήσει σε ανταγωνισμό εξοπλισμών.

Την Κυριακή πάντως, ο Τραµπ ανέβαλε την προγραµµατισµένη για την 1η Μαρτίου αύξηση των δασµών στις εισαγωγές προς την Κίνα, τον βασικό σύμμαχο της Β. Κορέας ένα µήνυµα ότι αναζητεί έναν συνολικό συµβιβασµό.

Φωτογραφία AP

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 12/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα