Ντ. Τραμπ: Προσπάθειες απαγόρευσης της επιστολικής ψήφου

Ντ. Τραμπ: Προσπάθειες απαγόρευσης της επιστολικής ψήφου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα μηνύσει την πολιτεία της Νεβάδα, αφού το νομοθετικό της σώμα, που πρόσκειται στους Δημοκρατικούς, ενέκρινε νομοσχέδιο με το οποίο θα υιοθετηθεί η καθολική επιστολική ψήφος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Τραμπ, που έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι η επιστολική ψήφος θα οδηγήσει σε νοθεία των εκλογών, έγραψε στο Twitter ότι το νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε την Κυριακή αποτελεί ένα «παράνομο μεταμεσονύκτιο πραξικόπημα» και ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνησή του ετοιμάζεται να καταθέσει μήνυση.

Οι πολιτείες της Γιούτα, του Κολοράντο, της Χαβάης, του Όρεγκον και της Ουάσινγκτον ήδη εφαρμόζουν την καθολική επιστολική ψήφο, ενώ η Καλιφόρνια και το Βερμόντ αποφάσισαν να εφαρμόσουν αυτό το σύστημα φέτος, λόγω της πανδημίας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε στους δημοσιογράφους ότι έχει το δικαίωμα να υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα σχετικά με την επιστολική ψήφο, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί», είπε.

Ο Τραμπ, που βρίσκεται πίσω από τον αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν, στις δημοσκοπήσεις, έχει αμφισβητήσει έντονα την εγκυρότητα της επιστολικής ψήφου, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα πρότεινε την αναβολή των εκλογών, επικαλούμενος τις υψηλές πιθανότητες νοθείας.

Οι ειδικοί σε θέματα εκλογών, ωστόσο, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, δηλώνουν ότι η κάθε είδους νοθεία στις εκλογές, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής απάτης σε σχέση με τις επιστολικές ψήφους, είναι εξαιρετικά σπάνια.

Διαβάστε ακόμα:

- Μπάιντεν: «Κατάφωρα ψέματα» οι ισχυρισμοί του Τραμπ για την επιστολική ψήφο