Ντ. Τραμπ προς Αμερικανούς ψηφοφόρους μέσω... Νταβός

Ντ. Τραμπ προς Αμερικανούς ψηφοφόρους μέσω... Νταβός

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η πολύκροτη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επέλεξε το Νταβός για ένα ακόμη προεκλογικό σόου. Άλλωστε, αυτοί που προσπαθούσε να εντυπωσιάσει, ωστόσο, δεν ήταν ούτε οι ξένοι ηγέτες, ούτε η Γκρέτα Τούνμπεργκ, ούτε οι υπόλοιποι εκατοντάδες διαπρεπείς και επώνυμοι που παρευρίσκονται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο γιορτάζει την 50ή επέτειο από την ίδρυσή του.

Αυτή τη φορά και μετά την περυσινή απουσία, η προσοχή του ήταν στραμμένη κυρίως προς το εσωτερικό της χώρας του και τα εκατομμύρια των εκλογέων οι οποίοι, στις 3 του ερχόμενου Νοεμβρίου, θα αποφασίσουν εάν του δώσουν ή όχι μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ εκφώνησε μια ξεκάθαρα προεκλογική ομιλία, με τη βεβαιότητα ότι τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα φρόντιζαν να την μεταφέρουν μέσα σε λίγα λεπτά στους συμπατριώτες του οι οποίοι έχουν δικαίωμα ψήφου.

Απεθυνόμενος στο συγκεκριμένο ακροατήριο, λοιπόν, ο Τραμπ είπε ότι από τη στιγμή που πήρε το τιμόνι στα χέρια του, «η οικονομική ανάπτυξη είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή» και η Αμερική «κερδίζει όπως ποτέ στο παρελθόν», ενώ την ίδια στιγμή «αποτελεί μοντέλο για ολόκληρο τον κόσμο».

Δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς ότι οι δύο παραπάνω ισχυρισμοί εμπεριέχουν μια περίπου προφανή αντίφαση. Πολύ απλά διότι αν όντως η Αμερική γίνει πρότυπο και θελήσουν όλοι να της μοιάσουν, αυτό θα αποδειχθεί πρακτικά αδύνατο μιας και δεν θα υπάρχει κανείς που θα χάνει για να διασφαλίζει ότι θα κερδίζουν διαρκώς...

Βεβαίως, αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον Τραμπ και αχρείαστες διαπιστώσεις όταν πρόκειται για προεκλογικές αντιπαραθέσεις, όπου συνήθως οι υποσχέσεις είναι ανέξοδες. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, απευθύνθηκε προς «κάθε επιχείρηση η οποία αναζητά ένα μέρος για να επιτύχει», στέλνοντας το μήνυμα πως «δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από τις ΗΠΑ για κάτι τέτοιο».

Ταυτόχρονα και επειδή τώρα το παν είναι οι ψήφοι, ο Τραμπ επιχείρησε να ικανοποιήσει τους πάντες και να τους διαβεβαιώσει πως είναι ο ιδανικός πρόεδρος γι' αυτούς. Το έκανε με τους ενεργειακούς ομίλους, εξαίροντας τη σημασία τους για την αμερικανική οικονομία και υπεραμυνόμενος του «ελευθέρας» που τους έχει εκχωρήσει – την ίδια στιγμή που πραγματοποιούσε άνοιγμα προς τους «πράσινους», διακηρύσσοντας περήφανα ότι οι ΗΠΑ θα συμμετέχουν στην προσπάθεια φύτευσης ενός τρισ. δέντρων σε κάθε γωνιά της γης. Το έκανε και με την ΕΕ, διαβεβαιώνοντας ότι είναι προ των πυλών η υπογραφή μαζί της μιας «υπέροχης εμπορικής συμφωνίας» – ενώ ταυτόχρονα υποσχέθηκε προς τους συμπατριώτες του πως δεν πρόκειται να κάνει υποχώρηση η οποία θα τους θίξει.

Παρ' όλα την προσπάθεια, όμως, δυσαρεστημένοι υπάρχουν. Μία από αυτούς θα πρέπει λογικά να είναι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, την οποία κατηγόρησε από το Νταβός ότι ουσιαστικά δεν τον συνέδραμε στο έργο του καθώς, όπως είπε, «αν και αύξησε πολύ γρήγορα τα επιτόκια, στη συνέχεια τα μείωσε πολύ αργά».

«Ιερή αγελάδα» η οπλοκατοχή

Επειδή, όμως, οι ψήφοι της Fed είναι ελάχιστοι και αμελητέοι όσον αφορά στο τελικό αποτέλεσμα, ο Τραμπ φρόντισε για μια ακόμη φορά να ασχοληθει – με tweet και όχι στην ομιλία του από το Νταβός – σε θέμα που αφορά ένα από τα πιο ισχυρά λόμπι της χώρας του. Και το έκανε αδιαφορώντας για τα εκατοντάδες αθώα θύματα από τις ένοπλες επιθέσεις και τις εκκλήσεις και κραυγές προκειμένου να θεσπιστούν περιορισμοί στην οπλοκατοχή.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα στην Βιρτζίνια εργάζεται σκληρά για να σας στερήσει τα δικαιώματα που σας δίνει το δεύτερο άρθρο του συντάγματος. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Μην αφήσετε να συμβεί κάτι τέτοιο, ψηφίστε Ρεπουμπλικάνους το 2020», έγραψε απευθυνόμενος προς τους 20 και πλέον χιλιάδες βαριά οπλισμένους συμπατριώτες του οι οποίοι συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το κοινοβούλιο της πολιτείας, με κεντρικό σύνθημα «Μολών Λαβέ»!

Υπάρχει κανείς που μπορεί να τον σταματήσει; Από τους Δημοκρατικούς, αμφιβάλλουμε...