Ντ. Τραμπ: Πιθανή μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα

Ντ. Τραμπ: Πιθανή μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα προχωρούν και «πιθανόν θα συναφθεί» μια τελική συμφωνία, προσθέτοντας ότι το αίτημά του να διατηρηθούν οι δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές για ένα διάστημα δεν σημαίνει ότι υπάρχουν δυσκολίες στις συνομιλίες.

Η κυβέρνηση του Τραμπ βρίσκεται σε εμπορικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα, στο πλαίσιο της ατζέντας του Ρεπουμπλικάνου προέδρου «Πρώτα η Αμερική». Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι μεταβαίνουν στο Πεκίνο τις επόμενες ημέρες, ενώ είναι πιθανή και μια σύνοδος κορυφής μεταξύ του Τραμπ και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ για να επικυρωθεί η όποια τελική συμφωνία.

«Η συμφωνία μας προχωρά πολύ καλά. Θα δούμε τι θα συμβεί», δήλωσε αναφορικά με την Κίνα ο Τραμπ σε συνέντευξη στο Fox Business Network που μεταδόθηκε σήμερα. «Νομίζω ότι η συμφωνία πιθανόν θα συναφθεί. Νομίζω ότι τη χρειάζονται επειγόντως».

Ερωτηθείς αναφορικά με τα σχόλιά του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για το ότι θα παραμείνουν σε ισχύ για κάποιο διάστημα οι αμερικανικοί δασμοί στα κινεζικά προϊόντα και για το εάν οι δηλώσεις αυτές σημαίνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις, ο Τραμπ δήλωσε στο Fox Business Network: «Όχι, όχι καθόλου».

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι δεν θα καταργήσει τους δασμούς στα αυτοκίνητα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τουλάχιστον όσο οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες δεν τα κατασκευάζουν στις ΗΠΑ.

«Θα σας πω ποιο είναι το φινάλε. Θα κατασκευάσουν τα εργοστάσιά τους στις ΗΠΑ και δεν θα έχουν δασμούς», πρόσθεσε ο Τραμπ. Στη συνέχεια, ερωτηθείς για το εάν θα συμφωνήσει σε μηδενικούς δασμούς, είπε: «Θα το έκανα για ορισμένα προϊόντα, αλλά δεν θα το έκανα για αυτοκίνητα. Διότι έχουν BMW, έχουν Mercedes, έχουν πολλά καλά αυτοκίνητα που φθάνουν σε εμάς».

«Θέλω να τα κατασκευάζουν εδώ…Εάν θέλετε να συνεχίζετε να τα πουλάτε σε Αμερικάνους, να τα κατασκευάζετε εδώ», δήλωσε.

Η ανισορροπία στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ αποτελεί πρόβλημα για την εθνική ασφάλεια σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, που σύντομα θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα επιβάλει δασμούς 25% στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.