Ντ. Τραμπ: Να συναντηθεί ο Σι με τους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ

Ντ. Τραμπ: Να συναντηθεί ο Σι με τους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ

Πρόταση στον Κινέζο ομόλογο του Σι Τζινπίνγκ για απευθείας συνάντηση με τους διαδηλωτές προκειμένου να λυθεί το συντομότερο δυνατό το ζήτημα του Χονγκ Κονγκ υπέβαλλε μέσω twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που η κατάσταση παραμένει έκρυθμη ενώ στελέχη των Δημοκρατικών αλλά και των Ρεπουμπλικανών του ζητούν να λάβει θέση για τις εξελίξεις.

Συγκεκριμένα ο Τραμπ έγραψε «αν ο πρόεδρος Σι συναντηθεί με τους διαδηλωτές τότε είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει ένα ευτυχισμένο τέλος στο Χονγκ Κονγκ», δεν έχω καμία αμφιβολία».

Το tweet του Τραμπ έρχεται λίγες ώρες μετά από μια άλλη ανάρτηση του στην οποία εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Σι Τζινπίνγκ είναι σε θέση να «επιλύσει γρήγορα και με ανθρωπιά» την κρίση που συνταράσσει το Χονγκ Κονγκ. Στο ίδιο tweet μάλιστα ο Τραμπ συνέδεσε το ζήτημα με την εμπορική διένεξη των ΗΠΑ και της Κίνας. «Φυσικά η Κίνα θέλει να κλείσουμε συμφωνία. Ας λύσουν πρώτα με ανθρωπιά το [πρόβλημα στο] Χονγκ Κονγκ», ανέφερε ο Τραμπ.

«Γνωρίζω πολύ καλά τον Κινέζο πρόεδρο Σι. Είναι σπουδαίος ηγέτης που χαίρει σεβασμού από μεγάλο μέρος του λαού του. Είναι επίσης ένας καλός άνθρωπος σε μια “σκληρή δουλειά”. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν ο πρόεδρος Σι θέλει να επιλυθεί γρήγορα και με ανθρωπιά το πρόβλημα στο Χονγκ Κονγκ, μπορεί να το κάνει», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η δήλωση του Τραμπ ήρθε την ώρα που στελέχη τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων είχαν απαιτήσει νωρίτερα από τον Αμερικανό πρόεδρο να τηρήσει πιο σκληρή στάση έναντι της Κίνας σε ό,τι αφορά το Χονγκ Κονγκ, επικαλούμενα τις αυξανόμενες ανησυχίες πως θα υπάρξει δυναμική επέμβαση του Πεκίνου στην πόλη.

Γιάννης Μαντζίκος