Ντ. Τραμπ για shutdown: Μπορεί να πάρει και χρόνια

Παρασκευή 04 Ιανουαρίου 2019, 22:21
-A +A
Ντ. Τραμπ για shutdown: Μπορεί να πάρει και χρόνια

Έτοιμος, αν χρειαστεί να κρατήσει το μερικό κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για μήνες ή χρόνια  δήλωσε ο αμερικανικός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετά την συνάντηση που είχε με τους ηγέτες των Δημοκρατικών Τσακ Σουμέρ και Νανσί Πελοζι.

«Είχαμε μια πολύ, πολύ εποικοδομητική συνάντηση και έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση», τόνισε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, στο πλαίσιο της συνάντησης.

Νωρίτερα χθες, αψηφώντας τον Τραμπ και τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ, η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πλέον οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία των εδρών, ενέκρινε την σχέδια νόμου που θεωρητικά επιτρέπουν να τερματιστεί η μερική αναστολή υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας ως την 8η Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι λόγω της κατάστασης αυτής, 800.000 εργαζόμενοι στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, παραμένουν χωρίς μισθό, μέχρι να επιστρέψουν στις δουλειές τους. 

Βάσει των νομοσχεδίων, τα υπουργεία Εξωτερικών, Εμπορίου, Γεωργίας, Εργασίας, Οικονομικών κ.ά. θα εξασφαλίσουν χρηματοδότηση ως την 30ή Σεπτεμβρίου, δηλαδή μέχρι το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, μερικές ώρες πριν από την ψηφοφορία, ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε ότι οι σύμβουλοι του Τραμπ θα του πρότειναν να προβάλει βέτο εάν εγκρίνονταν τα νομοσχέδια χωρίς την πρόσθετη χρηματοδότηση που θέλει ο αρχηγός του κράτους για την επόμενη φάση της ανέγερσης του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, εμβληματική προεκλογική εξαγγελία του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Τα νομοσχέδια δεν περιέχουν καμιά διάταξη περί χρηματοδότησης του τείχους.

Ο πρόεδρος της αμερικανικής Γερουσίας Μιτς Μακόνελ διεμήνυσε μία ημέρα νωρίτερα ότι αυτό το σώμα του αμερικανικού Κογκρέσου δεν θα συζητήσει καν τα σχέδια νόμου των Δημοκρατικών εάν δεν προβλέπουν το μέτρο που απαίτησε ο Τραμπ.

Φωτογραφία AP

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 12/07/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα