Ντ. Τραμπ: Δηλώνει αθώος λίγο πριν την ιστορική ψηφοφορία  στο Κογκρέσο

Ντ. Τραμπ: Δηλώνει αθώος λίγο πριν την ιστορική ψηφοφορία στο Κογκρέσο

«Κάντε μια προσευχή!» έγραψε στο twitter ο Αμερικανός Πρόεδρος, λίγες ώρες πριν από την ιστορική ψηφοφορία στο αμερικανικό Κογκρέσο για την παραπομπή του, διακηρύσσοντας σήμερα για ακόμα μία φορά την αθωότητά του.

Επίσης στην ίδια ανάρτηση στο twitter ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε: «Μπορείτε να πιστέψετε πως θα τεθώ σήμερα υπό κατηγορία από τη ριζοσπαστική αριστερά (...) ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΚΑΚΟ!», για το γεγονός ότι θα είναι ο τρίτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που θα «παραπεμφθεί» με ενδεχόμενη προοπτική να καθαιρεθεί.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, θα συγκληθεί κατά την διάρκεια της ημέρας για μια συζήτηση τουλάχιστον έξι ωρών, η οποία, σύμφωνα με το πρακτορείο AFP, αναμένεται να οδηγήσει σε ψηφοφορία επί δύο κατηγοριών εις βάρος του Τραμπ: Κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου.

Οι ομιλίες θα κατανεμηθούν ακριβοδίκαια μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών και θα προηγηθεί μία ώρα συζήτησης για να υιοθετηθούν οι κανόνες από την ολομέλεια. Η ψηφοφορία αναμένεται το νωρίτερο αργά το απόγευμα (ώρα Ουάσινγκτον).

Η κάτω βουλή του αμερικανικού κοινοβουλίου θα ασκήσει έτσι «μία από τις πιο επίσημες εξουσίες που της εγγυάται το Σύνταγμα», επιβεβαίωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ η επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, Νάνσι Πελόζι, μια εκ των σφοδρότερων πολεμίων του Αμερικανού Προέδρου.

Εν συνεχεία βάσει της διαδικασίας την σκυτάλη θα λάβει η Γερουσία προκειμένου να οργανώσει τη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ, κατά πάσα πιθανότητα εντός του Ιανουαρίου. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι Ρεπουμπλικανοί που ελέγχουν το συγκεκριμένο σώμα, έχουν ήδη προειδοποιήσει πως ο πρόεδρος θα αθωωθεί εκεί.

Ο Ντόναλντ Τραμπ από χθες ξιφούλκησε για ακόμα μια φορά κατά των αντιπάλων του. Σε επίσημη επιστολή που απηύθυνε προς την Νάνσι Πελόζι γράφει χαρακτηριστικά: «Κηρύσσετε ανοικτό πόλεμο εναντίον της αμερικανικής δημοκρατίας... Η Ιστορία θα σας κρίνει αυστηρά».

Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, η ψηφοφορία στο Κογκρέσο δεν είναι παρά «μια παράνομη και μεροληπτική απόπειρα πραξικοπήματος» με κίνητρο τη μνησικακία. «Είστε ανίκανοι να δεχθείτε την ετυμηγορία των καλπών» του 2016, έγραψε ακόμη, αναφερόμενος στην εκλογική νίκη του που είχε ανατρέψει τα περισσότερα προγνωστικά.

Φωτογραφία: AP