7ος χρόνος, ημέρα 2187η
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021

Ντ. Τραμπ: Δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα για το Ιράν στην G7

Ντ. Τραμπ: Δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα για το Ιράν στην G7

Με τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει πως δεν συμφώνησε με τον Γάλλο πρόεδρο, για την ανάληψη κοινής δράσης με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης με το Ιράν, ο Εμ. Μακρόν ξεκαθάρισε ότι δεν έλαβε επίσημη εντολή από τους ηγέτες της ομάδας των 7 να μεταφέρει μηνύματα στην Τεχεράνη. Ο ίδιος νωρίτερα είχε μιλήσει για επίτευξη συμφωνίας στη σύνοδο των ηγετών.

Συγκεκριμένα, ο  Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενεφανίσθη να μη λαμβάνει υπόψη του τις γαλλικές προσπάθειες διαμεσολάβησης στο Ιράν δηλώνοντας «χαρούμενος» που ο Μακρόν θέλει να προσεγγίσει την Τεχεράνη για να αποκλιμακώσει την ένταση αλλά ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος θα ακολουθήσει τη δική του ατζέντα.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν υπέγραψε κάποια ανακοίνωση για να μεταφέρει ο Μακρόν στο Ιράν εκ μέρους της Ομάδας, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν το συζήτησα αυτό, όχι, δεν το συζήτησα» και πρόσθεσε ότι ο Μακρόν και ο Άμπε είναι ελεύθεροι να συνομιλήσουν με το Ιράν, συμπληρώνοντας πως «Θα κάνουμε τις δικές μας κινήσεις, αλλά ξέρετε, δεν μπορώ να εμποδίσω τους ανθρώπους από το να συνομιλούν. Αν θέλουν να συνομιλούν, μπορούν».

Μετά τη δήλωση του Τραμπ ο Γάλλος πρόεδρος αποσαφήνισε ότι δεν έλαβε επίσημη εντολή από τους ηγέτες της Ομάδας των Επτά να μεταφέρει μηνύματα στο Ιράν, αλλά ότι θα συνεχίσει να συνομιλεί με την Τεχεράνη μέσα στις επόμενες εβδομάδες με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης.

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε αρχικά ότι οι ηγέτες της Ομάδας συμφώνησαν να προχωρήσει ο Μακρόν σε συνομιλίες με το Ιράν και να του μεταφέρει μηνύματα από τη σύνοδο μετά τις συνομιλίες που είχαν οι ηγέτες της G7 για το Ιράν χθες το απόγευμα και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI ότι η G7 έχει συμφωνήσει στην ανάληψη κοινής δράσης σε σχέση με το Ιράν.

«Είχαμε χθες μια συζήτηση για το Ιράν που μας επέτρεψε να καταλήξουμε σε δύο κοινές κατευθύνσεις: κανένα μέλος της G7 δεν θέλει να αποκτήσει το Ιράν πυρηνική βόμβα και όλα τα μέλη της Ομάδας είναι βαθιά δεσμευμένα ως προς τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή»,ήταν η δήλωση του Γάλλου Προέδρου ο οποίος ανέφερε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έλαβαν πρωτοβουλίες για το Ιράν.

 

Φωτογραφία AP