Συμφώνησαν Βρετανία και Ισπανία για το Γιβραλτάρ

Συμφώνησαν Βρετανία και Ισπανία για το Γιβραλτάρ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα συστήσει την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit, την οποία η ΕΕ διαπραγματεύτηκε με την Βρετανία. “Θα συστήσω αύριο, την έγκριση του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Κανένας δεν έχει λόγους να είναι ευτυχισμένος. Αλλά, τουλάχιστον σε αυτήν την δύσκολη ώρα, η ΕΕ των 27 πέρασε το τεστ της ενότητας και της αλληλεγγύης,” είπε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε σε σημερινή δήλωσή της ότι θα συζητήσει το μέλλον του Γιβραλτάρ απευθείας με την Ισπανία, στο πλαίσιο των διασφαλίσεων που δόθηκαν στην Μαδρίτη, προκειμένου να είναι θετική για την συμφωνία της ΕΕ για το Brexit.

“Για τις διαπραγματεύσεις αποχώρησης, με δεδομένες κάποιες καταστάσεις που είναι ειδικές για το Γιβραλτάρ, έχουμε συνομιλίες με την Ισπανία, στις οποίες συμμετείχε άμεσα και η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ. Οι συνομιλίες αυτές, ήταν εποικοδομητικές και προσβλέπουμε στην υιοθέτηση της παρόμοιας προσέγγισης για την μελλοντική μας σχέση,” δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Επίσης, η Βρετανία έδωσε σήμερα διαβεβαιώσεις στην ΕΕ ότι δεν θα επιμείνει στην μετάφραση της συμφωνίας αποχώρησης για το Brexit ως μιας δέσμευσης της ΕΕ να εφαρμόσει μία μελλοντική εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας στο Γιβραλτάρ, καθησυχάζοντας την Ισπανία για το ζήτημα αυτό.

Η βρετανική κυβέρνηση “θα διαπραγματευτεί της μελλοντικές συμφωνίες για την υλοποίηση της Κοινής Πολιτικής Διακήρυξης εκ μέρους όλων των περιοχών για τις εξωτερικές σχέσεις των οποίων είναι υπεύθυνη η Βρετανία, προκειμένου να διασφαλίσει μία κατάλληλη και επωφελή μελλοντική σχέση με την ΕΕ και λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες σχέσεις με την ΕΕ,” σύμφωνα με μία επιστολή του Βρετανού πρεσβευτή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Τιμ Μπάροου. Η επιστολή αυτή, δημοσιοποιήθηκε στο διαδίκτυο, από την βρετανική κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ