Ντ. Τουσκ: Να μην εγκαταλειφθεί το «όνειρο» για ανάκληση της απόφασης του Brexit

Τρίτη 16 Απριλίου 2019, 11:47 - Τελευταία ενημέρωση: 12:50
-A +A
Ντ. Τουσκ: Να μην εγκαταλειφθεί το «όνειρο» για ανάκληση της απόφασης του Brexit

Ο πρόεδρος της συνόδου κορυφής της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, ζήτησε σήμερα να μην εγκαταλειφθεί το «όνειρο» ότι η Βρετανία θα μπορούσε να ανακαλέσει την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και παρότρυνε τους πολιτικούς να μην αφήσουν την εξουθένωση που έχουν προκαλέσει οι διαπραγματεύσεις περί Brexit να οδηγήσουν σε μια βιαστική έξοδο.

Όπως αναφέρει το Reuters, σε μια αποτίμηση της συνόδου κορυφής την περασμένη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι ανταποκρίνεται σε δήλωση ενός εθνικού ηγέτη που είχε προειδοποιήσει τους «ονειροπόλους» να μην σκέφτονται ότι «ο Brexit θα μπορούσε να αντιστραφεί».

«Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της ιστορίας μας, χρειαζόμαστε ονειροπόλους και όνειρα. Δεν μπορούμε να παραδοθούμε στη μοιρολατρία. Τουλάχιστον δεν θα σταματήσω να ονειρεύομαι για μια καλύτερη και ενωμένη Ευρώπη», επισήμανε ο κ. Τουσκ.

Ο ίδιος δεν έκανε άμεσα σαφές σε ποιον ηγέτη αναφερόταν, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν ξεχώρισε στη σύνοδο καθώς ήταν αυτός που πίεσε τη Βρετανία να λάβει λίγες μόνο εβδομάδες για να αποφασίσει εάν θα φύγει με όρους διαπραγματεύσεων ή χωρίς αυτούς. 

Ο Τσούκ τόνισε: «Ξέρω ότι, και στις δύο πλευρές της Μάγχης, όλοι, συμπεριλαμβανομένου και εμού, εξαντλούνται με το Brexit, το οποίο είναι απολύτως κατανοητό. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να πούμε: "ας το ξεπεράσουμε", μόνο και μόνο επειδή είμαστε κουρασμένοι».

 

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την πλευρά του κάλεσε την ΕΕ να προχωρήσει χωρίς να επιτρέψει να σταθεί εμπόδιο το Brexit, δηλώνοντας ότι δεν προβλέπει αναβολή της αποχώρησης της Βρετανίας πέραν της νέας προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου.

«Το Brexit, αυτό δεν είναι το μέλλον της ΕΕ», δήλωσε ο Γιούνκερ στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για τελευταία φορά πριν από τις ευρωεκλογές στα τέλη Μαΐου.

Ο Γιούνκερ μίλησε για τις προκλήσεις της Ένωσης τους επόμενους μήνες, επικαλούμενος την ολοκλήρωση των εμπορικών συμφωνιών, τον διορισμό των νέων επικεφαλής των θεσμών ή ακόμα και την ακανθώδη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της την περίοδο 2021-2027.

«Είναι πιο σημαντικό από τις περιπέτειες που υπάρχουν γύρω από το Brexit. Η Ευρώπη συνεχίζει», δήλωσε.

«Εάν δεν υπάρξει επικύρωση στο μεταξύ της συμφωνίας εξόδου η οποία συνήφθη μεταξύ της ΕΕ και του Λονδίνου, αλλά απορρίφθηκε τρεις φορές από τους Βρετανούς βουλευτές, θα υπάρξει ένα σκληρό Brexit χωρίς συμφωνία,» επέμεινε ο Γιούνκερ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί επίσης να αποφασίσει να ανακαλέσει το αίτημα εξόδου, αλλά αυτό δεν είναι η υπόθεση εργασίας μου. Δεν προβλέπω πια ότι θα μπορέσουμε να πάμε πέραν της ημερομηνίας της 31ης Οκτωβρίου», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εκτίμησε επίσης ότι η αναβολή που επιτεύχθηκε με το Λονδίνο θα επιτρέψει στην Ένωση να επικεντρωθεί «σε άλλες προτεραιότητες», «όπως το εμπόριο με τις ΗΠΑ ή την νέα κατεύθυνση της ΕΕ».

Ωστόσο, δεν θέλησε να αποκλείσει το σενάριο να τεθεί υπό αμφισβήτηση το Brexit. «Σε αυτή τη μάλλον δύσκολη στιγμή στην ιστορία μας, χρειαζόμαστε ονειροπόλους και όνειρα. Δεν μπορούμε να ενδώσουμε στη μοιρολατρία. Τουλάχιστον εγώ δεν θα σταματήσω να ονειρεύομαι μια καλύτερη και ενωμένη Ευρώπη», δήλωσε ο Τουσκ.

Η ΕΕ, παρά την κόπωση της λόγω της βρετανικής αναποφασιστικότητας, πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζει το Brexit «με ανοικτό μυαλό και πολιτισμένο τρόπο», δήλωσε. Ζήτησε συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο να μην αντιμετωπίζεται «ως κράτος-μέλος β’ κατηγορίας» κατά τη διάρκεια της αναβολής που συμφωνήθηκε με το Λονδίνο.

Ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Γκι Φέρχοφσταντ εξέφρασε τον φόβο ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα μεταμορφωθεί σε «περιστερώνα» εξαιτίας της νέας αναβολής του Brexit, με «τους μεν που μπαίνουν και τους μεν που αποχωρούν»

Η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις επικείμενες ευρωεκλογές είναι ουσιαστικά πλέον πιθανή. «Φοβάμαι ότι αυτό θα φέρει το χάος του Brexit εντός της ΕΕ και θα επηρεάσει τους Ευρωπαίους», δήλωσε.

Φωτογραφία AP

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 26/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα