Nτ. Τουσκ: Μικρή παράταση του Brexit μόνο αν η βρετανική βουλή ψηφίσει θετικά

Nτ. Τουσκ: Μικρή παράταση του Brexit μόνο αν η βρετανική βουλή ψηφίσει θετικά

Ως πιθανή θεωρεί τη μικρή παράταση του Brexit, o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά την επιστολή που απέστειλε η Τερέζα Μέι θέτοντας όμως την προϋπόθεση ότι θα δοθεί μόνο αν η βρετανική βουλή ψηφίσει θετικά.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου αναφορικά με την επιστολή της Τερέζα Μέι στην οποία ζητά μικρή παράταση του Brexit ως τις 30 Ιουνίου, ο Ντόναλντ Τουσκ θεώρησε πιθανό το ενδεχόμενο να δοθεί το «πράσινο φως» υπό μια προϋπόθεση η οποία είναι η υπερψήφιση της παρούσας συμφωνίας από τη βρετανική βουλή.

Ο Τουσκ τόνισε ότι αν οι βρετανοί βουλευτές ψηφίσουν τελικά υπέρ τότε θα ζητήσει από τους εταίρους του να συνέλθουν ειδικά για το ζήτημα αυτό, την αμέσως επόμενη εβδομάδα της ψηφοφορίας προκειμένου να εγκρίνουν την παράταση. 

Λίγες ώρες πριν η βρετανίδα πρωθυπουργός είχε δηλώσει ενώπιον της βουλής «Ως πρωθυπουργός δεν πρόκειται να παρατείνω το Brexit πέραν της 30ης Ιουνίου και αυτό ζήτησα με επιστολή μου σήμερα προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ» προσθέτοντας παράλληλα ότι πρόθεσή της είναι να γίνει μια ακόμα ψηφοφορία για τη συμφωνία.

Η Μέι δήλωσε επίσης ότι η συμμετοχή της Βρετανίας στις ευρωεκλογές του Μαΐου δεν είναι σύμφωνη με τις επιταγές του δημοψηφίσματος του 2016, λέγοντας χαρακτηριστικά «το να λάβουμε μέρος στις ευρωεκλογές δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Δεν είναι αποδεκτό».

Η Ντάουνινγκ Στρήτ έδωσε επίσης στη δημοσιότητα την επιστολή της Μέι προς τον Τουσκ όπου μεταξύ τονίζει «Αγαπητέ Ντόναλντ, πολιτική της Βρετανικής Κυβέρνησης είναι να εξέλθει της ΕΕ με κανονικό τρόπο σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν τον Νοέμβριο και στις 11 Μαρτίου». Στη συνέχεια η Μέι αφού αναφέρεται στην απόρριψη της συμφωνίας της στις 12 Μαρτίου, την απόρριψη από τον πρόεδρο της Βουλής μιας τρίτης ψηφοφορίας επί του ίδιου κειμένου τονίζει «ζητώ μια παράταση του άρθρου 50 ως τις 30 Ιουνίου του 2019».

Λίγη ώρα μετά τη δήλωση της Μέι στη Βουλή, η εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Μίνα Αντρέεβα τόνισε ότι η Κομισιόν δεν επιθυμεί την επέκταση του Brexit ως τις 30 Ιουνίου, ημερομηνία που προτείνει η Βρετανία, ζητώντας αντίθετα, η έξοδος να λάβει χώρα το αργότερο δυνατό μέχρι τις 23 Μαΐου, τρεις μέρες πριν τις ευρωεκλογές, δηλαδή.

«Ο πρόεδρος Γιουνκέρ πιστεύει ότι θα ήταν καλό η Τερέζα Μέι να αναφέρει τις ιδέες της ενόψει της Συνόδου. Την προειδοποίησε παράλληλα σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι είναι αντίθετος σε ημερομηνία παράτασης πέραν των ευρωεκλογών. Το Brexit πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 23 Μαΐου-Σε διαφορετική περίπτωση θα διεξαχθούν ευρωεκλογές στη Βρετανία», αναφέρει σε tweet της. 

 

 AP Photo

Διαβάστε ακόμα:

Παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου ζητά η Τ. Μέι - Μέχρι 23 Μαΐου ή τέλος του 2019 απαντά η Κομισιόν