Ντ. Τουσκ: Ίσως χρειαστεί μια έκτακτη σύνοδος κορυφής για το Brexit τον Νοέμβριο

Ντ. Τουσκ: Ίσως χρειαστεί μια έκτακτη σύνοδος κορυφής για το Brexit τον Νοέμβριο

Ίσως χρειαστεί να διεξαχθεί μια έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το Brexit τον Νοέμβριο προκειμένου να επιτευχθεί εγκαίρως μια συμφωνία, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε επιστολή του προς τα 28 κράτη-μέλη, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών της ΕΕ συναντώνται την Τετάρτη στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας για να συζητήσουν την τελική φάση των διαπραγματεύσεων του διαζυγίου και συγκεκριμένα «την πιθανότητα σύγκλισης ενός ακόμα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Νοέμβριο», έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ, υπενθυμίζοντας ότι πρέπει να οριστικοποιηθούν οι όροι του διαζυγίου εγκαίρως προκειμένου το Ηνωμένο Βασίλειο να μπορέσει να αποχωρήσει, όπως προβλέπεται, από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019.

Δυνατή μια συμφωνία έως τον Νοέμβριο, λέει ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως οι συνομιλίες για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και αναμένεται να οδηγήσουν σε μία λύση έως τον Νοέμβριο.

«Πιστεύω ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και βρίσκονται στο τραπέζι εδώ και καιρό, είναι μια εξαιρετική βάση για έναν συμβιβασμό», δήλωσε ο Ροτ σε δημοσιογράφους προσερχόμενος σε συνεδρίαση Ευρωπαίων υπουργών στις Βρυξέλλες. «Κανείς δεν θέλει να τιμωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο».

«Είμαστε έτοιμοι, συνεχίζουμε να στηρίζουμε πλήρως την Ιρλανδία. Χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη, αποδεκτή λύση για το σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας και είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να βρούμε μια εύλογη λύση έως τον Νοέμβριο….Έχω την αίσθηση ότι αυτό κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο Αυστριακός ομόλογός του, ο Γκερνότ Μπλούμελ, ερωτηθείς για τα βρετανικά αιτήματα για παραχωρήσεις, δήλωσε ότι εναπόκειται στη Βρετανία να βρει τρόπους προκειμένου να επιτευχθεί μια συμβιβαστική συμφωνία για το Brexit με την ΕΕ. Τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν μια ξεκάθαρη γραμμή για το Brexit, δήλωσε σε δημοσιογράφους προσερχόμενος στην υπουργική συνεδρίαση. Ήταν απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει, σημείωσε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να επιλυθούν ζητήματα για τα μελλοντικά σύνορα της ΕΕ με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ