Ντ. Τουσκ: Δεν έχουμε πειστεί από τις προτάσεις Τζόνσον

Ντ. Τουσκ: Δεν έχουμε πειστεί από τις προτάσεις Τζόνσον

Tηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον και τον Ιρλανδό ομόλογό του, Λέο Βαράντκαρ, είχε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ όπως ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο twitter. 
«Το μήνυμα μου προς τον Μπόρις Τζόνσον είναι: Παραμένουμε ανοιχτοί αλλά δεν έχουμε πειστεί» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Τουσκ, ενώ τόνισε παράλληλα ότι διαμήνυσε στον  Βαράντκαρ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει πλήρως την Ιρλανδία. 

Νωρίτερα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό τόνισε ότι η βρετανική πρόταση για την επίλυση των διαφωνιών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ στη Συμφωνία Αποχώρησης, όσον αφορά κυρίως τα ιρλανδικά σύνορα έχει «προβληματικά σημεία».

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί χτες και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της Κομισιόν, ο Γιούνκερ καλωσόρισε την αποφασιστικότητα του Τζόνσον να προωθήσει τις συνομιλίες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου και να σημειώσει πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας. «Αναγνώρισε τη θετική πρόοδο, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πλήρη κανονιστική ευθυγράμμιση για όλα τα αγαθά και τον έλεγχο των εμπορευμάτων που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Βρετανία», αναφέρει η Κομισιόν.

Τέλος, το Ευρωκοινοβούλιο δείχνει «αρνητικό» στην βρετανική πρόταση αφού πρώτα ο Γκι Φερχόφσταντ ο οποίος χειρίστηκε το θέμα του Brexit για λογαριασμό του θεσμού, μιλώντας στο Channel 4 είπε ότι «πρόκειται για το σχέδιο Μέι με άλλη μορφή, ουσιαστικά όμως δεν ενισχύει τις πιθανότητες συμφωνίας». Το Ευρωκοινοβούλιο θεωρεί ότι το κείμενο δεν μπορεί να εφαρμοστεί νομικά, την ώρα που ανώτατη πηγή της Κομισιόν μετέφερε στο ίδιο μέσο την εκτίμηση «ότι δεν βλέπει συμφωνία».