Ντ. Ντιμιτρόφ:«Xωρίς ένταξη στην ΕΕ, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να εφαρμοστεί»

Ντ. Ντιμιτρόφ:«Xωρίς ένταξη στην ΕΕ, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να εφαρμοστεί»

Μετά τις αναφορές του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ στη συνέντευξή του στο euronews και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να εφαρμοσθεί πλήρως, αν η χώρα δεν ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Μιλώντας σήμερα σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη Βουλή της χώρας, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να εφαρμοσθεί πλήρως, αν δεν συμπεριληφθεί η χώρα στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.

"Όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, η πλήρης εφαρμογή των υποχρεώσεών μας σχετίζεται με τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Όσον αφορά στα υφιστάμενα έγγραφα και υλικά που εκδίδονται στο εσωτερικό, οι υποχρεώσεις μας αρχίζουν και ολοκληρώνονται εντός πέντε ετών, υπολογιζομένων από το άνοιγμα των κεφαλαίων" δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας.

Στο ίδιο μήκος κλίματος και ο Ζόραν Ζάεφ εξήγησε ότι συγκεκριμένα άρθρα της Συμφωνίας συνδέονται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του. Όπως είπε, φυσικά η Βόρεια Μακεδονία δεν περιμένει άμεση ένταξη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όμως ένα «ναι» από τους «28» θα αποτελούσε το κίνητρο, ώστε και η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία να συνεχίσουν στον σωστό δρόμο.