Νότια Κορέα: Το κυβερνών κόμμα καταρτίζει συμπληρωματικό προϋπολογισμό

Νότια Κορέα: Το κυβερνών κόμμα καταρτίζει συμπληρωματικό προϋπολογισμό

Το κυβερνών κόμμα της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταρτίσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 300 δισεκατομμυρίων γουόν (226 εκατ. ευρώ) για να αντεπεξέλθει στην πρόσφατη επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές υλικών που χρησιμοποιούνται από νοτιοκορεατικούς ομίλους τεχνολογίας.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος του προέδρου Μουν Τζε-ιν, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός έχει σκοπό να υποστηριχθεί η εγχώρια βιομηχανία τεχνολογίας προκειμένου να αναπτύξει και να διαθέσει στην αγορά τα είδη για τα οποία η χώρα βασίζεται σε εισαγωγές από την Ιαπωνία.

Το Τόκιο διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα ότι επιβάλλει πιο αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές τριών υλικών που χρησιμοποιούνται σε οθόνες κινητών τηλεφώνων και τις εξαγωγές ημιαγωγών, μεσούσης της διένεξης με τη Σεούλ για το ζήτημα των νοτιοκορεατών που εργάζονταν καταναγκαστικά προς όφελος ιαπωνικών εταιρειών την περίοδο της κατοχής από τα ιαπωνικά αυτοκρατορικά στρατεύματα, ως το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η διμερής διένεξη, η οποία δεν μοιάζει να οδεύει σε αποκλιμάκωση, ενδέχεται να πλήξει τον ρυθμό ανάπτυξης της Νότιας Κορέας, εκτίμησε ο επικεφαλής οικονομολόγος του οίκου αξιολόγησης S&P Global Ratings σήμερα.

Ο Μουν δήλωσε χθες «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα» η κρίση «να παραταθεί, παρά τις διπλωματικές προσπάθειές μας για να επιλυθεί το ζήτημα», σε συνάντησή του με ηγετικά στελέχη 30 νοτιοκορεατικών επιχειρηματικών ομίλων.

«Δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή παρά να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα», πρόσθεσε ο Μουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ